Ноћ музеја у Требињу

  •  Музеј Херцеговине у Требињу приредио је вечерас традиционалну манифестацију „Ноћ музеја“, чиме се осму годину за редом придружио музејским и установама културе широм свијета, које оранизовањам културних програма и отварањем свих поставки за посјетиоце – грађанима на популаран начин желе да приближе културну баштину и укажу на значај њеног очувања.

noc-muzeja2
Овогодишња манифестација отворена је изложбом фотографија и покретног археолошког материјала са истраживања цркве Рођења Пресвете Богородице у Љубињу, чији су аутори археолози у Музеју Херцеговине Ивана Грујић и Јелена Пујић .

Археолошка експедиција, у којој су биле Грујићева и Пујићева, у темељима љубињске цркве из 1867. године открила је остатке двије раније грађевине – касноантичке гробнице, за коју се претпоставља да је дио ранохришћанске базилике подигнуте у доба византијског цара Јустинијана у 6. вијеку, те веће цркве из немањићког 12. вијека, на којој су видљиви трагови обнове из времена херцеговачке властеле 14. и 15. вијека.
Како је појаснила Грујићева, значај овог археолошког истраживања није само у томе што је прво икад обављено на подручју Љубиња, у којем историјски извори не помињу постојање било какве црквене грађевине старије од 19. вијека.

noc-muzeja
„Истраживања и налази потврдили су континуитет у зидању црква и сахрањивању, а самим тим и континуитет живљења на територији данашње опшине Љубиње још од времена касне антике. Откриће фино израђене и окречене гробнице на свод указује да је ту постојао један хришћански центар – односно да су људи на том простору још тада прихватили хришћанство и тај мало луксузнији начин сахрањивања“, појаснила је Грујићева.
Она је додала да истраживаче засигурно на овом локалитету очекују нови вриједни налази када се истраживања прошире на простор изван црквене грађевине, али и да ће наставак радова „сачекати израду озбиљнијег пројекта и укључивање већег броја стручњака“.

noc-muzeja4
Грујићева је испред Музеја Херцеговине захвалила и требињској Градској управи на разумијевању и подршци када су у питању археолошка истраживања у околини звоник-торња и дворишту установе.
„За нас није било избора да ли да подржимо ту активност јер – Требиње је град културе и ми се трудимо да то сваким даном и доказујемо“, одговорио је отварајући изложбу испред Градске управе начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Зоран Милошевић. Он је додао да је порука „Ноћи музеја“ из Требиња – да је и наш град дио Европе и свијета.
noc-muzeja7
У музичком дијелу „Ноћи музеја“, у галерији Јована Дучића одржан је концерт требињског хора „Трибуниа“, под диригентском управом Стојанке Гудељ, а потом су у башти музеја пригодан програм извели и ученици Средње музичке школе из Требиња.

Посјетиоци Музеја Херцеговине у „Ноћи музеја“ и ове године имали су прилику да бесплатно погледају све поставке ове установе, које су биле отворене до касних вечерњих часова.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар