У Блајбургу не жале за жртвама него за НХД

  • Хрватски медији јављају да се данас на Блајбуршком пољу окупило 25.000 људи

Blajburg-6b6f95da
Посланик у Сабору Хрватске Пеђа Грбин изјавио је данас да окупљени у Блајбургу не жале за жртвама, већ за пропалом државном творевином НДХ.

„Они који иду у Блајбург желе искористити данашњи дан како би добили јефтине политичке поене, а у основи не размишљају о томе да релативизују злочине које су почињене управо у име те НДХ“, рекао је Грбин, прецизирајући да мисли на предсједника ХДЗ-а Томислава Карамарка.

Грбин, који је и предсједник саборског Одбора за Устав, Пословник и политички систем, каже да злочини немају „име и презиме, немају идеологију“.

„Да ли су почињени у име једне или друге државе, они су за нас злочини. Код нас постоје тијела која их истражују и истраживаће их, те се надам да ће истраживања уродити плодом и да ће они који су криви за поједини злочин бити санкционисани“, закључио је Грбин, преносе хрватски медији.

Он каже да се упорно мора понављати да је сваки злочин за осуду, да жртве треба уздизати, а НДХ оставити тамо гдје јој је мјесто, односно на „ђубришту историје“.

„Када Ангела Меркел одлази у Дахау, када ми одлазимо у Јасеновац, ми не копамо по прошлости прије 70 или 80 година, већ желимо поручити да се злочин догодио и да се злочин може поновно догодити“, рекао је Грбин, посланик СДП-а.

Ако ХДЗ не жели супротставити ставове о будућности, каже Грбин, онда могу говорити само о прошлости.

Хрватски медији јављају да се данас на Блајбуршком пољу окупило 25.000 људи који присуствују обиљежавању 70 година од догађаја када је од југословенске војске страдао велики број усташа, припадника војске поражене НДХ.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар