Свјетско, а невесињско: Минијатуре планетарног призвука

  • У препуној Градској галерији синоћ је промовисана књига новинара Драгомира Граховца под називом „Свјетско, а невесињско“. Ова забавна публикација доноси нове занимљивости, природне феномене, рекорде и куриозитете из невесињског времеплова о којима је шира јавност била мало упозната. Промоцију су организовали Радио Невесиње, Општински одбор „Просвјете“ и „Народна библиотека Невесиње“.

dragan 1

Наслов „Свјетско, а невесињско“ у старту читаоцима наговјештава да ће у овом забавнику пронаћи цртице које колијевци витешких традиција дају планетарни значај. Међу нових „триста чуда“ су минијатуре о свјетски признатим љекарима, инжењерима, глумцима, пилотима, сликарима који коријене вуку са невесињског крша. Граховац каже да за неке од њих ни свјетска слава није била довољна да добију већи публицитет у завичају.

– То ми је дало посебну инспирацију, да пронађем њихову завичајну везу, а да потом у маниру чувених рубрика „Политикиног забавника“ саопштим оно што њихови земљаци нису знали о њима – рекао је Граховац. Према његовим ријечима, књига је замишљена као забавна публикација, али у њој има и много озбиљних ствари које потпуно мијењају наша досадашња сазнања о Невесињу и људима који су поникли са ових простора.

dragan 12 1

О књизи су говорили свештеник Зоран Илић, уредник издања Бранислав Ђоговић и директор Народне библиотеке Љиља Ивезић. Они су похвалили ауторов труд наглашавајући да прикупљена архивска грађа има велики значај и да на најљепши начин промовише Невесиње.

Рецензент књиге, наш познати лингвиста, Милорад Телебак написао је да је Граховац не жалећи труда и времена, сакупио расуто, освјежио заборављено и пронашао изгубљено о Невесињи и Невесињцима. „ Ни мање књиге, ни боље слике Невесиња“, оцијенио је Телебак.

naslovnica svjetsko a nevesinjsko

Књига је штампана о тиражу од 1000 примјерака, а издавач је Општински одбор „Просвјете“ Невесиње.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар