Невесињска моцарела мами љубитеље сира

  •  Тежећи ка очувању традиције и старих рецепата, уз примјену нових знања и технологија у срцу Херцеговине, земље камена и сунца, настала је невесињска моцарела, једна од 20 врста сирева које производе запослени у мљекари „Perfetto Plus“.

nevesinjski-sir

Борећи се за своје парче хљеба, сада већ давне 1997. године Гордана Кљакић са породицом упустила се у покретање породичног бизниса.
– Почели смо прије 18 година, са око 50 литара млијека дневно и првим чашама јогурта – испричала је Кљакићева, додајући да је породични бизнис гаранција успјеха и доказ да се од властитог рада и труда може пристојно живјети.

У процесу рада мљекаре учествују чланови породице и четири радника, а откуп млијека је већи од 2.000 литара дневно. Поред успјешног породичног бизниса, захваљујући редовном откупу млијека, шансу за зараду добило је и 150 коопераната.

Опрема

Гордана Кљакић истиче да су за опрему и цјелокупан процес производње увијек користили властити новац, без кредитног задуживања.
– Двојица браће су машински инжењери, па је већина опреме коју користимо настала као плод њиховог вишегодишњег рада – рекла је Кљакићева.

– Након толико година успјешног рада у понуди имамо двадесетак сирева међу којима бих издвојила невесињску моцарелу и традиционални херцеговачки сир из мијеха – рекла је Кљакићева.

Додаје да поступак израде сира из мијеха подразумијева пастеризацију млијека, затим сирење, спремање у мјешину и зрење најмање 60 дана.

– Тренутно смо у фази припремања топљених сирева са којима ћемо изаћи на тржиште кроз неких мјесец дана – рекла је Кљакићева.

Сиреве углавном пласирају на тржиште БиХ, а у плану је проширење објеката и повећање асортимана.

Подсјећа да је сирово млијеко прерађено у мљекари произведено великим дијелом испашом крава на пашњацима херцеговачког крша на надморској висини која прелази 850 метара. Да би производи били што квалитетнији, константно се обавља контрола основне сировине, прати ток технолошког поступка, и проводи хемијска и микробиолошка провјера свих готових производа. Кљакићева вјерује да ће традицију стару вијековима и породични бизнис који обиљежава пунољетство једног дана наставити потомци.

– Кћерка је студент треће године на Факултету за прехрамбену технологију и њени планови су да настави све ово што смо ми започели – казала је Кљакићева.

Извор: Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар