Из Клека за Гиниса

  •  „Клек је село за Гиниса“, знају, понекад, да кажу житељи овог места у равном Банату, махом колонисти из Херцеговине. А на питање – шта то Клек може да понуди за књигу светских рекорда и необичности, имају одавно спреман одговор.

klek

Фото Војислав Рибар/Панорамио

Помињу, најпре, своје спортисте, истичући да је Клек, седамдесетих година прошлог века, имао првака Југославије у мушкој одбојци и женску екипу која је освојила одбојкашки национални куп. С обзиром на чињеницу да је село тада бројало непуне две хиљаде становника, уверени су – рекло би се с правом – да нигде на свету не постоји мање место које је имало тако импресивне спортске резултате.

Куриозитет је свакако и то да је из клечанске Улице Саве Ковачевића, са око 80 кућа, потекло чак 13 репрезентативаца и репрезентативки. Кошаркаш Дејан Бодирога и одбојкаши браћа Владимир и Никола Грбић, чије су родитељске куће управо у тој необичној улици, више пута су проглашавани за најбоље у нашој земљи и у Европи.

klek slajz

Фото Војислав Рибар/Панорамио

Клечани су уверени да је за Гиниса и њихов „шор близанаца“. Реч је о половини улице Љубе Миљановића, са 36 кућа, у којој је рођено и живело 9 парова близанаца. Казано језиком статистике то би било: „двојке“ у свакој четвртој кући.

А да у овој тврдњи нема лажи и преваре, Клечани доказују списком близанаца: Папић (Рајка и Рајко), Лончар (Нада и Неђа), Спасојевић (Аника и Ђоко), Вујовић (Славка и Славко), Гаћина (Томислав и Борислав), Василић (Мира и Милан), Видачић (Душанка и Душан), Колак (Драгица и Мирко) и Танасијевић (Слободан и Никола).

Пошто немамо сазнања о већем броју „двојки“ на тако малом простору, Клечани су заслужили не само честитке, него и једно искрено – машала!

cedomir-janjic

Као вредан раритет, у Клеку помињу и да је њихово село дало три градоначелника Зрењанина, центра истоимене средњобанатске општине којој припада и Клек. На челу овог града сада је Клечанин Чедомир Јањић, а пре њега су то били Љубо Слијепчевић и Милан Бубрешко. Занимљиво је и то да су сва тројица из последњег од четири клечанска кварта, у којима сада живи укупно око 3.000 људи.

Aутор: Јово Вуковић
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар