Све је пролазно, само је Невесињска олимпијада вечна!

  • Невесиње је победник. Асоцијација на најстарију олимпијаду на свету која са собом носи мирис витештва, надметања, жеље за победом и поштовања ривала није изостао ни са јуче завршене 139. Олимпијаде по реду

IMG_0686

Жељка Цвијановић у кафићу са сарадницима

IMG_0684

Огњен Тадић шета главном улицом у Невесињу

Аутор: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Од првих игара одржаних 1875. године, двадесет година пре него што су обновљене Олимпијске игре у Грчкој, над Братачким лугом променило се много држава, војска, друштвених уређења, политичара…. Сведоци смо њихове пролазности и вечности Невесињске олимпијаде.

IMG_0693

Сви заносили улево…

И док се на Братачком лугу такмичило у тркама у џаку и са јајетом у кашици, занимљиво је било и у центру града. Премијерка Жељка Цвијановић, која је претходне вечери свечано отворила Олимпијаду, је са министром Ђокићем и сарадницима из владајуће СНСД испијала кафу у једном од локала, да би се недуго затим појавио се и СДС-ов председнички кандидат Огњен Тадић и са својим тимом кафу пио тек неколико метара даље. Блиски сусрет прошао је без поздрава. Оно што им је заједничко је потреба да се на светковину витештва нађу баш у слободарском Невесињу.

IMG_0714

Утисак је да се гостољубиви Невесињци нису много обазирали на политичаре, већ су по узору на претке, хрлили на легендарни Братачки луг. Тамо се овога пута окупило око 10.000 људи који су уживали у витешким надметањима, а на терену су такмичари из РС, Србије, Црне Горе и Федерације БиХ трошили задње атоме снаге да би се домогли постоља, медаља и новчаних награда.

Публика је дошла у великом броју, али због варљивог кишног лета изостали су неки такмичари из Србије. Ипак, то није умањило такмичарску драж.

IMG_0848

Судар титана: Детаљ са финала у потезању конопа

Витезовима је било напорно, али чини се да је најтеже било судији Миленку Кравићу који је беспрекорно обавио свој задатак.

IMG_0927

Није подлегао притисцима: Строги, али правични судија Миленко Кравић

IMG_08891

Драматичан финиш трке: Гости из Црне Горе никако нису могли да преболе пораз

IMG_0895

Ако лаже коза не лаже рог: Синиша Станишић, уредник Виртуелне Херцеговине је видео записом документовао тријумф домаћег такмичара

IMG_0806

Ситне подвале: Крампони ће натерати да организатори убудуће можда у правилима затраже да сви наступају боси

Неки такмичари су се жалили на крампоне код противника, некима није била довољна одлука судије и прегледан снимак педантног камермана и уредника сајта Виртуелне Херцеговине Синише Станишића да се помире са поразом, па би јубиларна 140. Олимпијада могла да претрпи и неке измене.

IMG_0742

Можда би најпоштеније било да се сви такмиче боси, а да на циљној равнини уместо креча буде постављена врпца, па ко је први пресече, тај носи и титулу. Лакше би било и надахнутом водитељу Миливоју Бештићу да уместо записника постоји нека велика табла са редним бројевима такмичара.

IMG_0879

Да видимо ко је победио: Миливоје Бештић се добро сналазио са гомилом папира

IMG_07571

Сви воле Невесињску олимпијаду: Момчило Шиљеговић са Огњеном Тадићем

IMG_0747

…ту је и делегација СНСД-а предвођена Илијом Таминџијом и Луком Петровићем

Начелник општине Момчило Шиљеговић се и овога пута потрудио да буде добар домаћин гостима пристиглим из разних крајева. Одлазећи из Невесиња тешите се чињеницом да наредну Олимпијаду нећете чекати четири године. Видимо се за 12 месеци на јубилеју!

IMG_0912

Срећан крај: Дражен Дунђер је пао са коња, озбиљнијих последица није било

IMG_0936

Пријатељи, хвала Вам: Синиша Станишић, Трифко Ћоровић, Сања Ковач и Милан Шиљеговић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар