Невесиње: Изложене иконе Саборне цркве у Мостару

  • Поводом Спасовдана – славе Саборног храма и Општине Невесиње у Градској галерији синоћ је отворена изложба икона Цркве свете Тројице у Мостару.

 

Иконе су непроцјењиве историјске и културне вриједности, а неке датирају из 17. и 18. вијека. Спашене су пред само страдање Саборне мостарске цркве, јуна 1992. године.
Изложбу је отворио старјешина Саборне цркве у Мостару Радивоје Круљ нагласивши да су иконе свједочанство храма и православног постојања у Мостару.
– Већина их је итало- критског, барокног и руског стила, а неке су из периода Византије – рекао је Круљ. Он је посебно издвојио икону Светог Јована Крститеља која је 1986. године била изложена у чувеном Лувру.
Поставка у Градској галерији биће доступна заинтересованим посјетиоцима до 1. јуна. Вечерашња изложба је увод у шире Спасовданске свечаности које се организују поводом крсне славе Храма Вазнесења Господњег и Општине Невесиње.
Извор: Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар