МИЛИВОЈЕВИЋ: Све указује на то да неко жели да се не заврши обнова Саборне цркве

  • Саборна црква Свете Тројице у Мостару ноћас ће бити у потпуном мраку због огромне девастације коју је претрпјела у ноћи са уторка на сриједу када су из цркве почупане и покрадене електричне инсталације и каблови.

Фото: Топ Портал

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић обишао је данас Саборну цркву Свете Тројице у Мостару која је ноћас девастирана.

Миливојевић се састао са Старјешином Саборне цркве Душком Којићем и парохом треће мостарске парохије Небојшом Радићем.

Миливојевић каже да је ова посљедња пљачка, један у низу напада и скрнављења објеката СПЦ у Мостару, у финансијском смислу најтежа, али и болнија од свих оних прије.

“Ова пљачка је у финансијском смислу најтежа, али је и болнија од свих осталих јер по први пут осим користољубља има значајних елемената који указују да неко жели да црква не свијетли, да се обнова не заврши, да се осјећамо несигурно овдје”, каже Миливојевић.

Наглашава да од паушалног осуђивања и позивања да се починиоци нађу и казне очигледно нема ништа.

“Као заједница требамо и морамо се сами организовати и заштити имовину СПЦ. Очигледно је приоритет даљег улагања физичка или техничка заштита објеката. Вјерујем да ће се црква завршити, а да ли она неком смета, то већ није наш проблем, него тих којим смета, а наше је да вриједно радимо на обнови и цркве и заједнице”, рекао је Миливојевић.

Поручује да ће настојати да се у буџету Града Мостара за 2023 годину нађе ставка за обнову Саборног храма.

“Очигледно је приоритет да се она заштити па да се онда настави са радовима. Срби заслужују да Храм буде обновљен, а на искрену радост свих Мостараца”, закључио је Миливојевић.

Старјешина Саборне цркве Душко Којић поновио је да је направљена непроцјењиа штета за коју се не зна хоће ли се моћи и поправити.

„Питање је да ли се више може вратити све у исто стање у којем је било. Покидани су сви каблови од струје који доводе струју у Саборну цркву, омогућавају рад звоника, освјетљења и сата. Ја се питам да ли је ово порука да неко не жели да свијетли Саборна црква, да се не чују звона“, каже Којић.

Којић и даље наглашава да ово није први пут да се напада имовина Цркве.

„Нисмо пријављивали у јавности из увјерења да ово није напад на цркву већ да је то дјело лопова. Ја се данас не осјећам безбједно у Мостару и питам се да ли је ово порука и дали треба уопште да се обнови Саборна црква. Да ли радови на цркви овако дуго трају зато што постоји жеља да се ова црква не обнови. На сваки наш корак напријед неко нас врати три корака уназад“, каже Којић додајући да страхујем за своју безбједност, за безбједност заједнице и за безбједност Саборне цркве.

Којић се нада да ће институције са свих нивоа власти реаговати, пронаћи починиоце и заштитити православне богомоље у Мостару.

 

ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар