Нереди у Београду и Новом Саду

  • Грађани незадовољни епидемиолошком ситуацијом и радом актуелне власти и вечерас су протествовали широм Србије. Иако су у престоници протести почели мирно, полиција је реаговала након што су је демонстранти гађали димним бомбама, флашама и бакљама.

Фото: nova.rs

У нередима је повријеђено 10 полицајаца, од којих је један задобио преломе обје ноге.

На Булевару краља Александра дошло је и до туче међу учесницима протеста.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је на ванредној конференцији за новинаре изјавио да се на протестима не ради о супротстављању најављеним мјерама против вируса корона, већ само о насиљу.

– Ово је покушај да се преузме власт огољеним насиљем. Протест је незаконит, нико га није тражио ни пријавио, не поштују се епидемиолошке мјере. Тим људима је требао сукоб са полицијом, да би покушали да дођу на власт без да им ико из нашег народа да повјерење – рекао је Стефановић.

Протести су почели око 18.00 часова.

Демонстранти су вечерас око 20.30 поново изазвали нереде и пробили ограду око Скупштине Србије, али их је полиција отјерала и потискивала их даље од зграде Парламента.

Полиција је на улице Београда извела оклопна возила, коњицу и специјалне јединице како би се смирили нереди.

Ситуација се смирила око 23.30, а на улицама главног града Србије ће током цијеле ноћи бити јаке патроле.
Нереди и на улицама Новог Сада. Демонстранти су каменицама разбили врата на улазу у Радио-телевизије Војводине, као и улаз у просторије СНС-а у Стражиловској улици. Током протеста су камењем и петардама разбили стакла на прозорима Градске куће и потом запалили један њен дио.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поручио је да се даља ескалација насиља не смије дозволити. Полиција је око 22.00 часа растјерала демонстранте у Новом Саду.

Подсјетимо, предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће од петка свакако бити пооштравања мјера за Београд, али вјероватно без полицијског часа.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар