Млади Херцеговци у Новом Саду имају свој дом!

  • Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији са сједиштем у Новом Саду функционише већ четврт вијека. Рад се одвија се преко шест комисија. Представљамо Комисију за рад са младима која постоји од 2009. године.

SLIKA 2

Млади чланови Удружења приликом посјете Музеју града Новог Сада

текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

На почетку рада ове Комисије главни акценат је стављен на повећање броја младих чланова. Данас их има више од 150, што представља четвртину укупног чланства најмасовнијег херцеговачког удружења у Србији.

Можда је највећа предност Удружења што не познаје локалне подјеле. Није важно ко је из Требиња, Гацка, Невесиња, Билеће, Љубиња…Овдје сви дишу за Херцеговину.

Бојан Миленић је од самог формирања ове Комисије на њеном челу. У разговору, за најпосећенији херцеговачки портал у Србији, прича о почецима рада ове Комисије, као и о плановима за будућност.

– Члан сам Удружења од 2009. године и ангажовао сам се око упознавања младих са постојањем и активностима Удружења, јер многи тада нису имали скоро никаквих информација о Удружењу. На самом почетку учланило се око 30-ак младих људи, углавном студената.

Нови Сад броји доста студената из Херцеговине, зашто није било више заинтересованих?

– Било је и оних који су питали какву имају корист од Удружења ако се учлане. Одговорио сам им питањем „А шта си ти спреман да урадиш за Удружење?“ На крају ми је драго што такви никад нису дошли. Већина чланова Удружење доживљава као другу кућу. Живимо у Панонској равници далеко од Херцеговачких брда и долова, али нисмо заборавили одакле смо дошли. Прати нас осјећај да смо дужни завичају. Често се водим мишљу нашег земљака Војислава Гњата који каже “Човјек може да бира дјевојку, пријатеља, друга али не може завичај и мајку и тој љубави невјерество је непознато“ . Колико год тај “дуг“ враћали и даље смо у обавези да помажемо завичај…

Које су активности Удружења?

– Од неких редовних дешавања издвојио би састанке и дружења младих гдје се просјечно једном мјесечно састајемо у канцеларијама Удружења. Поред дружења увијек чујемо неке нове корисне информације, размјенимо вијести из завичаја, а ако постоји неки проблем покушавамо да га заједнички ријешимо. На почетку године износимо план и оквирно одређујемо вријеме реализације. Сваке године активно учествујемо у организацији традиционалне Херцеговачке вечери-сијела и свих других манифестација које организује наше Удружење. Током прољећних мјесеци прикупљамо потребан рекламни материјал и остале информације које су везане за упис на факултете Новосадског универзитета. Са тим материјалом и презентацијом у априлу и мају одлазимо у Херцеговину у средње школе гдје матуранте упознајемо прије свега о постојању Удружења и раду Комисије за рад са младима, па затим представљамо факултете. Није наш циљ да фаворизујемо неки факултет нити Универзитет, не вршимо притисак ни на кога већ желимо да помогнемо онима који су се одлучили да своје образовање наставе у Новом Саду.

Ипак, Удружење стимулише најбоље студенте?

– Од 2010. год па до данас, на крају сваке године,организујемо конкурс за избор најбољих студената чланова Удружења. Награде су скромне, али свим до сада награђеним студентима више од новчане награде значи признање и представљање на традиционалном Херцеговацком сијелу које се сваке године организује 13. јануара. Херцеговци по навици Српску Нову годину дочеују у Новом Саду и ту буде и више од 500 гостију, зато баш тада и представљамо наше најбоље студенте. Вријеме је тешко сви смо тога свјесни али смо ипак оптимисти и надамо се да ће неко од наших привредника да се више ангажују када су у питању млади и најбољи студенти. Посебан акценат у 2015. години желимо да ставимо на повезивање младих чланова и наших привредника са циљем пословног ангажовања младих.

SLIKA 1

Предсједник Комисије за рад са младима Бојан Миленић представља најбоље студенте

 

Да ли сте имали још неке активности?

– Током 2014. године у једном од новосадских локала организовали смо двије вечери за младе која је носила назив “Вече Херцеговаца и пријатеља“ на којој се скупило преко 200 младих. Прва таква вече организована је крајем маја, а имала је хуманитарни карактер гдје смо скупљали помоћ за поплавом угрожена подручја. Наши млади су од првог до посљедњег дана ванредног стања помагали колико су могли и гдје су могли. Било нас је и на насипима у Шапцу и Срем. Митровици, у складиштима за пуњење џакова са пјеском, на факултетима који су такође учествовали у прикупљању помоћи. Помоћ коју смо скупили преко Новосадског универзитета је прослеђена у Добој, Бијељину и Обреновац. Друга вече је имала забавни карактер а организована је у октобру. У препуном локалу зрачила је љепота наших Херцеговки а током вечери чула се и ганга.

На крају сваке године сумирамо резултате рада и сви заједно правимо програм рада за наредну годину. У припреми програма за 2015.годину било је укључено доста младих и на тај начин смо направили један дужи програм од 17. тачака. У овој години издвајамо сљедеће активности:

  • Настављамо са учлањивањем младих чланова, као и ангажовање чланова који у посљедње вријеме нису активни;
  • Повезивање младих и привредника у циљу пословног ангажовања
  • Стручна предавања из различитих области (култура, историја…)
  • Настављамо са активностима из претходних година а то су: Промоција Удружења и НС факултета у средњим школама у Херцеговини, помоћ бруцошима, Конкурс за избор најбољих студената, организовање забавне вечери за младе,
  • У плану је посјета Фрушкогорским манастирима као једнодневни излет
  • Желимо да активно учествујемо на неком од конкурса, самостално или са неким сличним Удружењем
  • У плану су наступи на спортским и културним манифестацијама како у Србији тако и у Херцеговини
  • Од ове године на иницијативу наше активне чланице Лане Палавестра кренућемо са презентацијом Херцеговине и едукацијом дјеце предшколског и школског узраста а главни циљ биће упознавање младих чији су корјени из Херцеговине, са карактеристика Херцеговине.
SLIKA 3

Млади чланови на традиционалном Херцеговачком сијелу, ресторан Рибарац 13.01.2015.

 

Колико често се мењају кадрови у Комисијама?

– Послије пет година проведених на мјесту предсједника Комисије за рад са младима, упознао сам доста наших земљака и земљакиња и могу са поносом да кажем да Удружење има лијепу и паметну младост. Зато смо почетком априла покренули иницијативу да се састав комисије промјени, да се укључивањем млађих чланова који су били максимално активни у протеклом периоду унесе једна нова енергија, нове идеје…  Моју “обавезу“ ће преузети Марко Брњош, а умјесто чланице Јелене Грубачић долази Бојан Кокотовић, док трећи члан Комисије остаје Милија Стојановић. О новим члановима Комисије сувишне су ријечи, јер о њима говоре резултати. Могу само рећи да сам јако срећан и поносан што их познајем и што су чланови нашег Удружења. Чланови комисије су задужени за даљи рад и координирање, а сви млади имају обавезу да помогну у тежњи стварања заједничких циљева и програма рада. .

Бојан Миленић је предложио Марка Брњоша за новог предсједника Комисије за рад са младима.

– Надам се да ћу заједно са осталим члановима Комисије и свим осталим младим члановима Удружења наставити са радом тамо гдје је Бојан стао. Новим идејама и енергијом желимо да у рад укључимо што већи број младих и на тај начин подигнемо рад на већи ниво. Такође,  у наредном периоду радићемо на на пројектима који имају за циљ да на млађе генерације пренесемо херцеговачки дух и племенитост, да чувамо и његујемо нашу културу и традицију – закључује Марко Брњош.

Херцеговци у Новом Саду имају свој дом. Сједиште Удружења је у Новом Саду, улица Радничка 49. Све додатне информације можете добити и у фејсбук групи Удружења

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар