БЕОГРАД, 20-23. ФЕБРУАР 2020. ГОДИНЕ: Представљање РС на Сајму туризма у Београду

  • Туристичке организације и винари из Републике Српске ове година на Београдском сајму од 20. до 23. фебруара

 

Туристичка привреда Републике Српске биће и ове године на најбољи начин представљена на Међународном сајму туризма у Београду, који је за Републику Српску посебно интересантан, јер јој највише туриста долази баш из Србије. Наступ Републике Српске на овогодишњем, 42. Међународном сајму туризма у Београду, заједно организују Представништво Републике Српске у Србији и Туристичка организација Републике Српске (ТОРС) на репрезентативном штанду у хали 4, Туристичка организација Јахорина Источно Сарајево и туристичка организација Требиње на својим засебним штандовима у хали 1 и Туристичка организација Фоча у хали 4.

  1. Међународни сајам туризма у Београду одржаваће се под куполама Београдског сајма од 20. до 23. фебруара, а свечано отварање биће у четвртак у 10.30. На свечаном отварању очекује се присуство представника надлежних институција Републике Српске и представника туристичке привреде Републике Српске.

Представништво Републике Српске у Србији и Туристичка организација Републике Српске (ТОРС) обезбједили су заједнички, репрезентативни штанд (70 квм у хали 4, на добром мјесту, врхунски дизајниран и одлично опремљен), на којем ће своје туристичке понуде и програме представити: Вишеград са бањом Вилина влас, Сребреница, Бања Лука, Дринићи, Невесиње, Бијељина са бањом Дворови, Нови Град,  Билећа, Рогатица, Соколац, Козарска Дубица, Шековићи, Приједор, Лакташи, Теслић, Зворник и ЗТР Графикус Зворник, Етно село Станишићи, Винарија Вукоје Требиње, ЗТЦ Бања Врућица, Боксит ад Милићи, Љеко биље Љубиње, Расадник Нешковић Братунац, хотел и дестилерија Монограм и Туристичка агенција Asamo tour Требиње. Планирано је да се у оквиру ове презентације посебан акценат стави на промоцију љетне туристичке сезоне Републике Српске: рафтинг на ријекама Тара и Врбас, пјешачење кроз Националне паркове Сутјеска и Kозара, бање Републике Српске, сеоски туризам, етно села, флајфишинг у РС, са освртом на топ дестинације, наше најпознатије ријеке за мушичарење (Јањ, Плива, Рибник и Сана), које су по свом квалитету уврштене на свјетску мапу мушичара, као и сити брејк понуда града Бања Лука. Програм на штанду Републике Српске и Туристичке организације Републике Српске имате у прилогу.

Туристичка организација Јахорина Источно Сарајево ће се на 42. Међународном сајму туризма у Београду по први пут представити на засебном штанду у хали 1, величине 50 квм, дизајнираном у сарадњи са Олимпијским центром Јахорина. Поред Олимпијског центра Јахорина, на штанду Туристичке организације Јахорина Источно Сарајево представиће се и: Удружење хотелијера Јахорина, као и Ски центар Равна Планина и Требевић. Кроз представљање целокупне туристичке понуде Источног Сарајева и Јахорине, посебан нагласак биће на планираним дешавањима у марту,  као и на љетњој туристичкој сезони. Најављено је да ће представници ТО Јахорина Источно Сарајево, ОЦ Јахорина и Удружења хотелијера имати састанак и са највећим британским туроператором TUI UK & IRELAND. Директор ОЦ Јахорина, Дејан Љевнаић, ће 20.02. у 11 сати представити љетњу понуду Јахорине и обратити се медијима.

Засебан штанд на 42. Међународном сајму туризма у Београду имаће и Туристичка организација града Требиња, које је већ препознато као једна од омиљених дестинација туриста из Србије и то у току цијеле године. Туристи из Србије су у прошлој, 2019. години, остварили највећи број регистрованих ноћења у граду на Требишњици, а међу прва три су и када је реч о дневним посјетама. Због своје јединствене понуде Требиње је познато као и мјесто за све генерације. Медитеранска клима и велики број сунчаних дана чине га идеалним за одмор. Требиње је први град са статусом туристичког мјеста у Републици Српској.  Тај назив свакако оправдава све оно што се може видјети у Требињу. Велики број сакралних објеката, стари град Кастел, ријека Требишњица, Перовић-Арсланагић мост, бројни културно историјски споменици, чувени Дучићеви платани и још много тога што ниједног посјетиоца не оставља равнодушним. Посебан акцент се ставља на вјерски и вински  туризам. У прилог томе говори велики број посјета чувеној Херцеговачкој Грачаници и манастиру Тврдош. Такође, број винарија говори сам за себе о квалитету вина на овом поднебљу. Свакако не можемо заобићи ни чувени херцеговачки мед и гастро понуду која је јединствена у овом крају. Савремени туристички комплекс Град Сунца употпунио је туристичку понуду града. Ту се налази Аква парк са својим аденалинским садржајима, еко дјечија играоница, велнес и спа центри, хотел са пет звјездица и још много тога. Штанд Требиња биће у хали 1 и имаће 50 квм.

Туристичка организација Фоче ће на 42. Међународном сајму туризма на засебном штанду од 30 квм у хали 4 представити своју туристичку понуду са посебним нагласком на пројекат прекограничне сарадње “Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)”, који Туристичка организација Фоче реализује у сарадњи са Парком природе Пива, општина Плужине, Црна Гора, са циљем развоја и промовисања прекограничног подручја двије општине као јединствене туристичке дестинације за активни туризам. Пројекат Т.А.Р.А. финансира Европска унија (око 500.000 евра), окупља представнике општина, локалних туристичких организација, спортских и спасилачких клубова, туристичких агенција – све у циљу заједничке сарадње на развоју активног туризма у овом подручју.

Представништво Републике Српске у Србији и ове године посебно организује наступ винара и винограда из Републике Српске на сајму вина Beowine fair 2020, који се, као и до сада, одвија у вријеме и у оквиру сајма туризма. Ово је шеста година како винари Републике Српске у организацији Представништва Републике Српске у Србији учествују на овом сајму и сваке године добију и вриједне награде, што је и најбоља потврда високог квалитета вина из Републике Српске. На лијепом и функционалном штанду ове године ће се представити: Подрум Вукоје, Подрум манастира Тврдош, Вински подрум Анђелић, Винарија Јунгић, Вински подрум Секуловић, Винарија Бањац, Подрум вина Руњевац, Вински подрум Аћимовић, Винарија Ђелмо и Винарија Пајић, а Десилерија Епоха из Лопара ће имати свој штанд – у сталној комуникацији са свима осталима. Очекује се да ће винари и виноградари Републике Српске и ове године имати добру посјету и освојити вриједне награде.

Иначе, на Међународном сајму туризма у Београду, као једној од најзначајнијих сајамских манифестација у овом дијелу Европе, ове године ће учествовати више од 700 домаћих и иностраних излагача из преко четрдесет земаља свијета, а земља партнер је Египат. Слоган овогодишњег сајма туризма је „Пут под ноге“ и већ су најављени многи попусти, од 5 до чак 50 одсто. Уз 42. Међународни сајам туризма и 11. Међународни сајмом вина БеоWине2020, одвијаће се још двије сајамске манифестације: 16. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме ХОРЕЦА-ОПРЕМА и 16. Сајам сувенира “Види Србију“. Радно вријеме за посјетиоце ових сајмова је четвртак-субота је од 10.00 до 19.00, а посљедњег дана, у недељу од 10.00 до 18.00.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар