ХУМАНОСТ НА ДЈЕЛУ: Млади Херцеговци у Новом Саду даровали 22 дозе крви (ФОТО)

  • У години јубилеја када Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији обиљежава 25 година постојања и рада млади чланови Удружења су организовали добровољно давање крви 20. јуна у својим просторијама у Радничкој улици у Новом Саду.

Slika 1

Ова хумана акција на приједлог члана Марка Никчевића уврштена је у програм рада Комисије за рад са младима за 2016 годину.

– Послије шест година паузе омладина нашег удружења уложила је доста труда и воље у организацијуове хумане акције, али је то радила од срца и са жељом да будуће генерације Херцеговаца у Новом Саду одрже традицију –  каже Никчевић и додаје:

– Дали смо укупно 22 дозе крви чиме су више него задовољни били и у Заводу за трансфузију крви Војводине. Наставићемо са хуманитарним активностима и тако у пракси доказати да наша омладина није заборавила шта значи помагати у невољи.

SLIKA 2

Акцију је отворио наш земљак Вук Вукоје који је и поред пословних обавеза тај дан прво дошао у Удружење и дао крв .

Међу даваоцима су била и браћа Бојан и Срђан Стегић из Шида:
– Било нам је изузетно драго, када смо сазнали за ову акцију и увијек ћемо се радо одазвати. 

SLIKA 6

Посебно задовољство за младе Херцеговце причинила је подршка и посјета њиховог “учитеља хуманости“ Пеја Бајчетића, освивача најстаријег херцеговачког удружења у Србији.

Подршку је дао и Младен Марковић који је прије шест година, као предсједник Удружења, организовао акцију добровољног давања крви.

SLIKA 9

По ријечима Бојана Миленића, члана Извршног одбора, у том периоду није било много младих чланова удружења.

– Осмјех на лицу нашег Пеја најбоља је овјера успјешности ове акције. (слика 1.) У акцији добровољног давања крви учествовале су и наше младе Херцеговке као и наши најбољи студенти из претходних година. (Слике 3,12,13-Херцеговке,4,11- најбољи студенти). Нашем најбољем студенту Милану Секулићу ово није прво хумано дјело. Подсјећања ради он се одрекао своје новчане награде за помоћ нашег обољелог земљака током Херцеговачке вечери 13.01.2016.на Рибарцу.

Како истиче Миленић ово није прва хумана акција коју организују млади Удружења.

– До сада смо учествовали у неколико акција прикупљања помоћи за наше земљаке. Током 2014. године у периоду великих поплава били смо на првим линијама одбране на насипима у Шапцу, Сремској Митровиц, пунили смо џакове са пјеском у Новом Саду, прикупљали помоћ и преко факултета и Црвеног крста исту слали у Добој, Обреновац а успјели смо и да организујемо и хуманитарну журку.

SLIKA 7

Да неће све остати на овој акцији обећава и Марко Никчевић.

– Ова акција треба да прерасте у традицију. Имамо у плану организовање сличних акција које би помогле онима којима је то најпотребније, нашем народу у Херцеговини, Косову и Метохији али и грађанима Новог Сада.

Преко љета слиједи кратка пауза што се тиче активности младих, али већ од септембра херцеговачка омладина планира нове активности.

– У плану су посјета манастирима Фрушке горе, Музеју града Новог Сада, подземним галеријама Петроварадинске тврђаве, организовање журке “Вече Херцеговаца и пријатеља“ а посебан акценат ћемо ставити на пријем и учлањење наших земљака-бруцоша који тек треба да дођу у Нови Сад – истиче Марко Брњош предсједник Комисије за рад са младима.

SLIKA 3

Чланови удружења су се посебно земљаку Угљеши Гргуру, који им је изашао у сусрет и посредством своје фирме „Детективска канцеларија – ГВОЗДЕН ЕЛИОТ НЕС“, донирао средства за штампање мајица са логом и називом нашег удружења који су тог дана подијељени свим учесницима акције.

 

[inpost_fancy thumb_width=“200″ thumb_height=“200″ post_id=“16261″ thumb_margin_left=“0″ thumb_margin_bottom=“0″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“200″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1466677984177″]

Извор: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар