НЕ ХАЈУ ЗА ЗАКОН: Ћирилица протјерана из западне Херцеговине

  • Надлежни у Херцеговачко-неретванском кантону су ове летње сезоне у намери да задрже вандале подаље од саобраћајних знакова посегнули за незаконитим решењем, одлучили су да на одређеним путним деоницима поставе нове саобраћајне табле исписане искључиво латиницом.

цирилица

Ова опција учинила се као једино практично решење с обзиром да су знакови са двојезичним натписима већ неколико година уназад константно уништавани.
Примера ради, прошле летње сезоне у Звировићима, насељу у чапљинској општини које се налази на петљи аутопута Међугорје на коридору Пет-Це, двојезичне саобраћајне табле нису могле да опстану ни по месец дана.

Ово је само један од примера, а више оваквих случајева уништења знакова због ћириличних натписа, су годинама уназад бележени и на подручјима општина Чапљина и Широки Бријег.
На већини уништених табли вандали би све ћириличне написе прешарали спрејем.

cirilica-zabrana-ndh-520x245

НЕ ПОНОВИЛО СЕ: Ни данас многи Срби не же да знају ѕа законску одредбу о забрани ћирилице 25. априла 1941. коју је потписао усташки поглавник Анте Павелић

Иначе, у Правилнику о саобраћајним знаковима у БиХ, који је ступио на снагу још 1. јануара 2007. године, се јасно наводи да натписи на свим саобраћајним знаковима требају бити исписани латиницом и ћирилицом.
Вандали који су уништавали саобраћајне знакове у највећем броју случајева никада нису проналажени.

ИЗВОР: БЛИЦ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар