Новица Телебак добитник награде ”Пелагићев рунолист” за животно дјело

  • Пјесник Новица Телебак Тени овогодишњи је добитник награде ”Пелагићев рунолист” коју додјељују Књижевна заједница ”Васа Пелагић” и Завичајно друштво ”Змијање”, пише портал Моја Херцеговина.

Пјесник Новица Телебак Тени (Фото: Моја Херцеговина)

Трочлани жири који је радио у саставу: Тихомир Левајац – предсједник те чланови Ранко Прерадовић и Милан Ракуљ одлучили су да овогодишњи лаурет буде пјесник који је већ скоро пола вијека присутан на књижевној сцени. Телебаку ће ово признање које се додјељује за животно дјело бити уручено на Банском двору током новембра мјесеца. Популарни Тени је за интернет магазин ”Моја Херцеговина” говорио о самој награди, али и о Васи Пелагићу, чије име носи ово признање.

Новица Телебак Тени рођен је у августу 1957. године у Зеленици – Бијело Поље, код Мостара. Аутор је девет збирки пјесама, а ускоро излази и десета збирка поезије ”Живуљке и Канада је то”. Вишеструко је награђиван, а међу признањима се издвајају ”Мокрањчева награда”, ”Песнички крчаг”, ”Друштво писаца Русије” и ”Дучићева лира”. Његове књиге су превођене на руски и румунски, а поезија на њемачки, енглески, француски, шпански, грчки, италијански, ромски и македонски.

Награда ”Пелагићев рунолист” додјељује се од 2011. године за укупно књижевно дјело и допринос књижевности, а овогодишњи жири је донио одлуку да овогодишњи лауреат буде Новица Телебак Тени.

Телебак је за наш магазин говорио о значају Васа Пелагића, чије име носи награда коју је добио и за коју каже да је пресрећан што је заслужио једно престижно признање попут ”Пелагићевог рунолиста”.

”Велики Васа Пелагић је проходао ево ускоро ће два вијека, а ми и сада тапкамо његовим стазама. Знао се приближити народу за добре, боље и узвишене чинове, као противник скоро свакој власти. Све је радио ”по божијој”, од човјека – човјеку! Истински боготражитељ човјековог бољег живљења нам остави књигу, боље рећи ”дјело”, печат вијекова ”Народни учитељ”. Када је знао написати овакво дјело, много је мање памети требало да би схватио какви прогони и страдања га чекају. Ту са полице његова књига ”Народни учитељ”, не знам да л’ је дуга или муња, али јесте и данас свјетлост.” – надахнуто је за наш магазин говорио Телебак о Пелагићу.

Говорећи о признању чији је овогодишњи лауреат, Телебак каже да је ”право чудо” да неко на крају државе прати шта ради један херцеговачки пјесник.

”Само док руше зграде, тону ријеке, нестају градови и државе, наравно да је право чудо да тамо негдје, на сјеверу државе неко прати и зна шта је то радио и писао неки Мостарац у Требињу, боље рећи Херцеговац Новица Телебак. Још само много веће чуђење од тога је награда у Русији.” – каже Телебак за интернет магазин ”Моја Херцеговина”.

Сматра да је стваралаштво спас у доба егоизма и самољубивости.

”Стваралаштво од човјека према човјеку је спас. Све што се дешава лоша је посљедица ранијих гријеха. Егоизам и самољубивост праве себи мјесто да постану начин живљења. Слободно могу рећи, ово је тама, а човјек биће, живуљка која не може живјети без свјетлости и слободе. У противном ће као ватра сагорјети у себи” – каже Новица Телебак Тени.

Због свега реченог, каже да се радо враћа на своју мисао стару 35 година.

”И зато кажем оно што написах прије 35 година: Поезија, писана ријеч, не може промијенити свијет, зауставити рат, али нека буде свијећа да не плачемо и не умиремо у мраку.”

Новица Телебак ће се публици ускоро представити са десетом збирком поезије, или речено у духу горенаведене мисли, десетом свијећом којом ће, нема сумње, поново угасити бар дио мрака и угријати бар понеку душу. Збирка ”Живуљке и Канада је то” сачињена је од никад објављених пјесама које су писане у различитим периодима пјесниковог живота, а уврштено је и 11 пјесама из раније објављених збирки. У осврту на поему ”Канада је то”, проф. др Јован Делић је назива обновом социјалне поеме.

”Ријеч је о пјесничком остварењу са социјалном тематиком , о старој теми у модерним временима – одласку наших младих људи преко океана, у Канаду, у потрази за зарадом, бољим животом и личном срећом. (…) Болна и саморазорна, актуелна и безнадна, ова поема упозорава на посљедице ужаса модерне емиграције – на безнадежно губљење идентитета.” – записао је угледни професор Делић у свом осврту.

Из штампе је изашло и четврто издање збирке ”Свијећа за патријарха Павла” са предговором проф. др Дарка Ђога, што доказује/показује да је Телебак и након скоро пола вијека изузетно успјешног ”пјесниковања” и даље виталан, инспирисан и инспиративан. Десет збирки поезије је иза Тенија, а чини се као да је тек почео… У здравље нам ”свијеће” Новице Телебака!

Игор Сврдлин / Моја Херцеговина

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар