НА ВЕЛИКИ ПЕТАК СЕ НЕ ФАРБАЈУ ЈАЈА!

  • Старац Тадеј је плакао када су му рекли да Срби на тај дан масовно фарбају јаја. По манастирима се јаја фарбају на Велику суботу.

www.pixabay.com

Велики Петак је дан жалости неба и земље, дан страдања Богочовека, туге и смрти “Најлепших између Синова људских” – неприлично је тада фарбати јаја. То је дан предвиђен за МОЛИТВУ и састрадавање Господу Који трпи муке НАС РАДИ!

  • На Велики Петак се пости најстроже могуће: по правилу тог се дана ништа не једе нити пије, чак ни вода, све до изношења Плаштанице на вечерњем богослужењу.
    Ко не може да издржи, уз молитву пости на води.
    (Ако је у питању дете, трудница, болесна, стара или изнемогла особа, снисходи се с благословом и пост на уљу…али, опет, без преједења, не једе се до ситости, једе се без радости, без музике, без било чега што је пројава веселости – ЈЕР ОВО ЈЕ НАЈТУЖНИЈИ ДАН У ГОДИНИ и најсрамнији дан који је човечанство дочекало!)

Јаја се фарбају на Велику Суботу, јер се већ слути Васкрсење – а јаја су симбол васкрсења!

Света Мироносица Марија Магдалина даровала је црвено јаје римском цару, проповедајући о Васкрслом Господу.

А Јевреји су се – на сам помен да Христос може васкрснути – ругали речима како је то немогуће, као што је немогуће да кокошке снесу црвена јаја. На дан кад је Христос Васкрсао у Јерусалиму пре два миленијума – све су кокошке снеле црвена јаја.

Још нешто морамо напоменути:

  • Такозване ‘самолепљиве сличице’ у виду иконица православних светитеља, који многи побожни људи лепе на јаја из најбоље намере, заправо су мач са две оштрице: јер кад се јаја љуште и љуска (са њом и исцепкана и покидана иконица!) бацају се у ђубре (!), чиме се хули на иконе.
  • Зато је боље или такве сличице не лепити, или, ако их већ лепимо, лепити их пре свега на чувар-кућу, или па, ако се лепе на сва јаја, обазриво кад се буду љуштила, да се иконице не поцепају, већ да се одлепе и НИКАКО их НИКАКО, НИКАКО, НИКАКО НЕ БАЦАТИ У ЂУБРЕ, већ те папириће/сличице/иконице спалити.

Шта чинити са старим чувар-кућом?
Никако се не баца ни оно у ђубре!
Баца се у реку – река је чиста, симболише дар живота… у реци је крштен Господ… река тече и у Рају…

Да у миру и духовној радости, припремивши се молитвом и постом, измирени са Богом и људима и причешћени Телом и Крвљу Христа као Јагњета Божијег дочекамо највећи Хришћански празник!

Манастир Тумане / ФБ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар