ВЕЛИКИ ПЕТАК У МОСТАРУ И КОЊИЦУ

„О како безаконо збориште, цара Твари на смрт осуди, не постидјевши се доброчинстава која напомињући унапријед осигураваше, говорећи к њима: Народе мој, шта сам вам учинио? Не напуних ли Јудеју чудима? Не васкрсох ли мртваце једном ријечју? Не исцијелих ли сваку немоћ и болест? Шта ми дакле узвраћате? Зашто ме се не сјећате? За исцијељење ране ми нанијесте, за живот ме умртвљујете, вјешајући на дрво Добротвора као злочинца, Законодавца као безаконика, и Цара свих као осуђеника. Дуготрпељиви Господе, слава Теби.“ (Слава стихире на Господи возвах, Вечерње службе Великог Петка)

На Велики Петак 30. априла 2021. године, када се молитвено сјећамо Спасоносног и Животворног страдања Господа нашег Исуса Христа у свим храмовима у Мостару и Коњицу служено је Вечерње богослужење са изношењем Плаштанице.

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Мостару служили су протојереј – ставрофор Радивоје Круљ и јереј Душко Којић, у цркви Светог Василија Острошког у Благају јереј Бранимир Боровчанин, у цркви Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу протојереј Небојша Радић, а у цркви Светог Василија Великог у Коњицу јереј Дејан Грчић.

У својој бесједи парох мостарски Радивоје Круљ рекао је да смо данас и тужни и радосни. Тужни због страдања Христовог, радосни због његовог Васкрсења, јер по ријечима Светог владике Николаја Велимировића „Само васкрсење могло је наградити оволико страдање. Само се васкрсом Христовим може природа и наша савјсет умирити“.

Поклањамо се страдањима Твојим, Христе. Покажи нам и славно Твоје Васкрсење.

Његош Вељанчић, вјероучитељ
Извор: Епархија ЗХИП

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар