На „Иваниним данима“ о књизи и медијима

  • Београдска основна школа „Зага Маливук“ чува успомену на омиљену професорку енглеског језика Ивану Ванић-Савић, идејног творца ТВ емисије „Азбучник идентитета“.

И ове године у част ове изузетне жене, која нас је напустила, организоване су бројне манифестације у оквиру „Иваниних дана“, међу којима издвајамо предавање свештеника др Оливера Суботића о духовном лику Николе Тесле и утицају његових родитеља на ставарање генија, а последње у низу дружења са основцима уприличено је на Међународни дан школских библиотека.

Мугдим Шехалић, познати новинар, стручњак за маркетинг, предавач и песник надахнуто је ученицима ове школе говорио о њеном величанству књизи и медјима у време када електоника и дигитална форма покушавају да преузму примат.

-Неће се то догодити – самоуверено је рекао Шехалић истичићи како је књига опстала кроз векове.

– Њена улога у информисању, образовању и забави људи је незамењива. Књигу можемо да читамо на било ком месту, у њој можемо да подвучемо оно што нам се чини важним, да је чувамо као успомену на детињство, да јој се изнова и изнова враћамо…

Шехалић је посебно подвукао како нас књига формира као личности и трасира пут нашој каријери. Када су у питању посебно штампани медији они, како је приметио, немају баш светлу будућност, јер су суочени електронским медијима, који су много бржи, нуде много више информација и у сваком тренутку као на длану можемо да видимо и чујемо шта се дешава широм планете.

С тим у вези Шехалић је посебно поменуо интернет и друштвене мреже, који нуде неслућене могућности, али са собом носе и бројне замке, па и опасности. Због тога је саветовао основцима да добро отворе очи када им се преко интернета обраћају непознате особе, нешто им нуде и обећавају.

-У том случају обратите се родитељима и својим наставницима јер они су ти који о вама брину и штите вас од таквих непознатих људи који често имају лоше намере – рекао је Шехалић.

Током фебруара наредне године „Иванини дани“, који се организују уз свесрдну помоћ адвоката Предрага Савића, Иваниног супруга, биће настављени Радионицом о медијској писмености. Завршна свечаност и додела награда за шест ученика ОШ „Зага Маливук“, који постигну најбоље резултате на општинским, градским и другим такмичењима и изложба ђачког стваралаштва биће одржани 25. априла 2020. године када ће и званично бити завршени дани посвећени Ивани Ванић Савић.

Здравко Елез/ Тамо далеко 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар