На хиљаде Херцеговаца у молитвеном ходу кренуло из Мркоњића (ФОТО)

  • Световасилијевска литија“ за одбрану светиња у Црној Гори кренула је јутрос из Мркоњића према Требињу.

Носећи иконе и заставе, у литији коју предводи свештенство учествује више хиљада Требињаца и вјерника и цијеле Херцеговине.

Молитвеним ходом од родног села Светог Василија Острошког до града, дугим око 30 километара, Требињци и Херцеговци послаће поруке подршке народу који брани светиње и Српској православној цркви у Црној Гори, којој пријети одузимање власништва над храмовима и имовином по недавно усвојеном закону о вјерским заједницама у тој земљи.

У литији је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

У храму Светог Василија Тврдошког и Острошког у Мркоњићима јутрос је служена света литургија, након чега је молитвена литија кренула ка саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу, гдје ће у 18 часова бити служен молебан.

Литију је организовала Епархија захумско-херцеговачка и приморска, са благословом епископа Димитрија.

Град Требиње организовао је бесплатан превоз за учеснике литије до Мркоњића, а позиву из Градске управе да уступе своја превозна средства одазвале су се све јавне установе и предузећа, која посједују аутобусе и комби возила, као и приватне превозничке фирме и таксисти.

Аутор: Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар