Мађари долазе на границу БиХ

  • Министарство безбједности БиХ планира да на границу БиХ према Србији и Црној Гори доведе мађарске граничаре како би ојачало контролу и спријечило најављену најезду миграната.

Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић потврдио је за “Глас Српске” да је од мађарских званичника добио понуду да пошаљу стотину граничара како би својим искуством помогли у контроли границе на мигрантској рути. Он каже да би на састанку са амбасадором Мађарске у БиХ Кристијаном Пошом требало да добије прецизније информације о евентуалном ангажовању мађарских граничара.

– Евентуални ангажман би требало да буде прецизиран билатералним споразумом између Мађарске и БиХ. Министарство безбједности ће припремити тај споразум и упутити га Предсједништву БиХ на одлучивање. Уколико Предсједништво БиХ то одбори, можемо очекивати Мађаре на граници – објашњава Мектић.

Он истиче да мађарски граничари неће имати овлашћења Граничне полиције БиХ, нити оружје, већ ће практично вршити мониторинг контроле државне границе, додајући да би и такав њихов ангажман сигурно допринио бољој контроли границе и спријечио мигранте у илегалном преласку.

Министар безбједности БиХ истиче и добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова РС које пружа несебичну подршку у контроли границе.

– Европска унија је обезбиједила средства за плаћање смјештаја и хране за припаднике МУП-а РС, док терет плаћања дневница пада на МУП. Из МУП-а су ми рекли да могу у испомоћ да пошаљу 200 полицајаца, али да не долази у обзир да на границу долазе припадници неке друге полицијске агенције и ја то поштујем – каже Мектић.

Он каже да не би имао ништа против да БиХ своју границу заштити по узору на Мађарску, односно да постави жицу и тако онемогући илегални прелазак границе.

– Ја лично бих сутра пристао на то, али не могу ништа да урадим на своју руку, јер о томе не одлучује министар безбједности – каже Мектић.

Иако то Мектић није желио да потврди, “Глас Српске” сазнаје да је Мађарска спремна да БиХ донира жицу и стубове па чак и да плати постављање те опреме на граници само да буде спријечена нова најезда миграната.

Одговарајући на питања о нацрту закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли који припрема његово министарство, Мектић каже да се на томе још ради, као и да се измјене закона односе на неке друге ствари, а не на проблем са мигрантима.

– У складу са закључком Савјета министара, ми радимо на припреми и утврђивању наведеног нацрта закона како би он у нормативном, финансијском те имплементационом смислу био потпуно јасан – каже Мектић.

Бивши министар унутрашњих послова РС и предсједник Форума за безбједност града Бањалука Радислав Јовичић каже да нема ништа против појачане контроле границе, али под условом да се ни на који начин не задире у надлежности РС.

– Мађарска је имала искуства са илегалним мигрантима и сигурно да би њихова искуства могла да буду од помоћи када се ради о контроли границе, али као и у свему осталом код нас, политика има задњу ријеч, па ће и о том евентуалном ангажовању мађарских граничара одлучивати политика – каже Јовичић.

Оружане снаге

Драган Мектић каже да припадници Оружаних снага БиХ не могу да контролишу границу, јер би то било противзаконито.

– Предсједништво БиХ је дало сагласност да се крене у процедуру која би омогућила укључивање припадника ОС­ БиХ у контролу границе, али министарка одбране Марина Пендеш је категорична у ставу да то није могуће ни по закону, ни по Уставу, односно да је могуће само ако се прогласи ванредно стање – каже Мектић.

Дарко Момић/ Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар