Надбискуп Пуљић позива на референдум о усташком поздраву

  • Председаваjући бискупске конференциjе Хрватске надбискуп Желимир Пуљић предложио је референдум о поновном увођењу у воjску усташког поздрава „за дом спремни“

puljic
Немачки недељник „Цаjт“ обjавио jе текст у коме наводи да неки од великодостоjника католичке цркве „отворено симпатишу устасе“, тражећи да се о увођењу фашистичког поздрава у воjску „за дом спремни“ распише референдум, али подсећа и да jе хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић против ове инициjативе.

Немачки недељник jе у петак у свом интернет издању обjавио вест о изjави председаваjућег бискупске конференциjе Хрватске надбискупа Желимира Пуљића коjи jе предложио референдум о поновном увођењу у воjску фашистичког поздрава „за дом спремни“, под насловом „Хрватски надбискуп позива на референдум о фашистичком поздраву“.

Tаj поздрав су, како подсећа немачки недељник, користиле хвратске усташе, коjе су биле повезане са Хитлеровом Немачком и он jе од тада забрањен.

„Неки од великодостоjника католичке цркве отворено симпатишу усташе“, наводи „Цаjт“.

Лист, међутим, подсећа да jе Грабар-Kитаровић ове седмице одбила инициjативу jедне групе конзервативних политичара о поновном увођењу поздрава у воjску, а током фудбалских утакмицама таj се поздрав, како се наводи у тексту, готово увек скандира.

Недељник подсећа да се у jуну, за време квалификационе утакмице против Италиjе у Сплиту, могао да види кукасти крст, коjи jе био исцртан на трави фудбалског терена на Пољуду.

После jедне утакмице са Норвешком, расправљало се и о искључењу хрватске фудбалске селекциjе са европског првенства, подсећа недељник и додаjе да jе Хрватска од 2009. године члан НATO и од 2013. године Eвропске униjе.

Група хрватских грађана затражила jе недавно од хрватске председнице и лидера ХДЗ-а Tомислава Kрамарка да се у службену употребу у хрватским оружаним снагама уведе фашистички поздрав „За дом спремни“.

Извор: Новости / Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар