15. ХЕРЦЕГОВАЧКО СИЈЕЛО У ЗРЕЊАНИНУ: Са Чемерна вила кличе, пригрлимо земљу приче (ФОТО)

  • Са циљем да се очува традиција и његује култура завичаја у Зрењанину је, у свечаној сали хотела Војводина, 2. јуна 2023. године, Удружење Херцеговаца и пријатеља организовало 15. Херцеговачко сијело и свечану академију под називом „Са Чемерна вила кличе, пригрлимо земљу приче”.

Програм 15. Херцеговачког сијела почео је свечаном академијом у Хотелу Војводина. Том приликом бесједили су проф. др Милован Пецељ, аутор књиге „Херцеговина, земља пјесника”, Ђорђо Сладоје и Перо Зубац, уз наступе народног гуслара Љубише Атељевића и пјевачке изворне групе „Ерцеговина” из Сечња.

ФОТО: Зрењанин.рс

У име Града Зрењанина учеснике, организаторе и њихове госте поздравио је замјеник градоначелника Саша Сантовац истакавши да је Сијело прилика да се учврсте везе народа Републике Србије и Републике Српске.

– Те везе су историјске, традиционалне, комшијске, родбинске и братске, али најважнија је она непосредна, животна сарадња између људи с обје стране Дрине. Тако се два завичаја стапају у један, чине јединствен српски духовни, културни и национални простор – рекао је Сантовац подсјетивши да Зрењанин његује братске везе са градовима и општинама у Републици Српској Требињем, Лакташима и Бијељином, а сарађује са Вишеградом и Билећом.

 

Након свечане академије Херцеговци су наставили дружење у Хотелу Војводина. Свешетенство је благословило овај скуп завичајаца.

Бјелогрлић: Херцеговци сложни у тешким временима

Предсјединк Удружења Херцеговаца Милан Бјелогрлић поручио је да се Херцеговци не састају због забаве, игре и разоноде, већ увијек у упитним и тешким временима да размјене коју ријеч, мишљење, да се окријепе и придигну.

Подсјетио је на ријечи патријарха Павла који је једном приликом на Сајму књига изјавио да је за њега добра књига има „зрно истине и кап искрености”.

– Знам да смо ми Херцеговци сачували и ту искреност и истину и да се она у овом друштву не мјери ни са капима, ни са зрневљем – поручио је Бјелогрлић.

 

Јањић: Домаћини се по гостима познају

Чедомир Јањић предсједник Скупштине града Зрењанина поручио је да се увијек домаћини по гостима познају.

– Велика нам је част што смо домаћини ове вечери и како би рекао наш покојни предсједник Урош Милојевић: „Ви сте нас вечерас по души помазили”. Хвала што сте дошли и дабогда се још дуго виђали.

Баљ: Покоравање никада није било ни у мислима Херцеговцима

Професор Бранко Баљ каже да у европском насљеђу увијек станује добро и да су још Стари Грци писмо завршавали поруком „нека ти буде добро”.

– Данас се догађа апсолутно поништавање свих вриједности које су традицијске. Кажу постоји неолиберално покоравање. Не! Постоји само онај који је пристао на то покоравање. Покоравање никада није била вриједност, ни у примислима Херцеговцима. Ми смо у Београд и у Србију гледали као у Пијемонт и доћи ће вријеме које је описивао благопочивши Рајко Петров Ного: „Није све пропало кад пропало све је ”. Ми нећемо да пропадне. Наш сан оствариће се кад-тад.

Баљ поручује да ујутро не треба гледати у сунце, него у комшијску кућу да би видјели да ли  свом комшији домаћину треба нешто припомоћи.

– Ми смо за солидарност! – поручио је Баљ поздрављајући присутне пјеснике и професора београдског Филолошког факултета Вељка Брборића, како је истакао, једног од највећих бораца за српски језик.

ПРИЈЕМ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА САЛАПУРЕ

ФОТО: Зрењанин.рс

Академији је претходио пријем код градоначелника Зрењанина Симе Салапуре за организаторе и госте Херцеговачког сијела. Домаћини пријема, уз градоначелника, били су и његов замјеник Саша Сантовац, предсједник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, а међу званицама су били и Душан Голо, представник Координације српских удружења у Мостару, познати књижевник Перо Зубац, пјесник Ђорђо Сладоје, проф. др Бранко Баљ, професор Београдског универзитета, проф. др Милован Пецељ, као и Милан Бјелогрлић, предсједник Удружења Херцеговаца и Удружења чланова и пријатеља Матице српске у Зрењанину.

Милан Зечар, Миодраг Линта, Милан Бели Бјелогрлић (стоје), Ђорђо Сладоје, Милован Пецељ,Перо Зубац и Синиша Вучинић (сједе)

Линта: Солидарни су били и наши преци

Народни посланик Миодраг Линта рекао је да један од најважнијих државних и националних задатака треба да буде стално јачање културног и духовног јединста српског народа.

– Морамо да чувамо свој српски језик и ћирилицу, да се окупљамо око наше Српске православне цркве, да славимо нашу крсну славу, чувамо обичаје и традицију, поштујемо наше културне вриједности. Да његујемо сјећање на наше страдале сународнике у два свјетска рата и деведестеих година прошлог вујека. И на крају, али ништа мање важно, морамо међусобно да се поштујемо, помажемо и да будемо солидарни као што су били наши дједови и прадједови.

Херцеговци и њихови пријатељи наставили су дружење до дубоко у ноћ.

Биљана Ружић, Божо Пашајлић. Брана Рудан и Рајко Бјелица

Наредни скуп Херцеговаца биће одржан у Вршцу 10. јуна.

 

Текст:  Драгана Бокун
Фото: Миле Шапић
Извор: Српско коло

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар