ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ – Додик : Морамо сачувати српску земљу за будућност!

  • У Српском народном позоришту у Новом Саду председник Републике Српске Милорад Додик свечано је отворио манифестацију „Дани Српске у Србији“, која се по трећи пут одржава у организацији Представништва Републике Српске у Србији. …

dodik_660x330
Свечаности су присуствовали и великодостојници Српске православне цркве и високе званице, а скуп су поздравили и Његово Преосвештенство епископ бачки Иринеј Буловић, као и Његова Светост патријарх српски Иринеј.

У име града домаћина, окупљенима се обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

„Ми Срби из панонске равнице генерацијски, од памтивека носимо у себи историјско сећање на славом овенчану борбу наших предака за остварење вишевековног сна – присаједињења Српске Војводине са осталим српским земљама. Они су се борили и изборили да овде данас, ми њихови потомци, живимо слободно. Такође, ми све ове године са најјачом емоцијом и пажњом посматрамо и помажемо све напоре, борбу и труд народа Републике Српске. Делимо са њима све поразе и победе, баш као и они са нама. И зато је ових дана, када се прича о будућности нашег рода на Косову и Метохији, нашег рода у Републици Српској, када се ради о будућности наше Србије, више него икад, потребно да покажемо да смо једни другима чврст ослонац, пре свега пријатељи. Упркос свим ратним и каснијим искушењима кроз које је пролазила и пролази Република Српска, она остаје тврђава српског народа и највећи успех у одбрамбеним ратовима деведесетих. Са обе стране Дрине увек ћемо се сећати жртава отаџбинског рата, јунака погинулих за Републику Српску. С љубављу и дивљењем њиховим храбрим срцима, у Србији ће народ Републике Српске ивек имати испружену братску руку, и више од тога“, рекао је градоначелник Вучевић пожелевши свим грађанима Републике Српске добродошлицу уз жељу да се осећају као код куће у Новом Саду.

vucevic_660x330 (1)

Отварајући манифестацију „Дани Српске у Србији“ председник Републике Српске Милорад Додик захвалио се свима који су усмерени на то бране идентитет српског народа и национално и духовно јединство.

„Управо је очување тих вредности главни инструмент опстанка наше две државе. Ми смо део исте националне културе и то је оно што нас сједињава генерацијама уназад. Ми бранимо своју територију и свој национални печат највише тиме што не желимо да се препустимо модерним тековинама глобализације и никада не бисмо своју аутономију и идентитет олако препустили другоме који намеће неке нове, туђе вредности. Ми волимо Србију и увек смо ту да помогнемо, као и она нама. Имамо циљ да изградњом ауто-пута приближимо Бања Луку и Београд, да наставимо са економским развојем уз узајамну сарадњу, а првенствено, као примарни циљ који делимо са Србијом, јесте да очувамо јаку државу и слободу. Не смемо никада заборавити нашу прошлост, оно што носимо у себи и морамо сачувати нашу српску земљи за будућност“, рекао је Додик и нагласио никад бољу сарадњу са државним врхом Републике Србије, као и наставак одличне сарадње.

Патријарх Иринеј: Република Српска је српска држава

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј изјавио је вечерас у Новом Саду да је Република Српска (РС) „српска држава створена у нашем времену“.„РС је створена на тим просторима да окупи народ српски и да буде фактор мира на овим просторима. То је у нашој природи, нашој култури, нашој историји, јер ми нисмо никада освајали туђе просторе већ смо бранили своје. РС постоји и постојаће на радост целога српства“, рекао је он.

Он је оценио да је у данашњем времену угрожен „најсветији део свете земље Србије, Косово и Метохија“.

„Прогнан нам је народ, уништене многобројне светиње, гробља, јер је жеља била да се униште сви корени постојања тога народа. Сада желе да нам одузму наше светиње Дечане, Грачаницу… Боримо се и борићемо се докле год можемо да сачувамо оно што је наше“, рекао је Иринеј.

Изразио је наду да ће „онај поштенији део света“ схватити шта за српски народ значе Косово и Метохија и тамошње светиње, „које нису од јуче, већ од времена од када тамо постоји наш народ“.

Бачки епископ СПЦ Иринеј (Буловић) рекао је да река Дрина не раздваја, већ „спаја српски народ са обе обале реке“ и додао да се може рећи да су РС и Србија једна целина и да представљају „суштинско јединство и заједничко органско припадање читавом православном свету“.

Према његовим речима, у овом времену се показује да не постоје заједничке европске вредности.

„Дижу се жице, бедеми, бодљикаве жице да спрече улазак несрећних избеглицама. За Србе са обе стране Дрине нема те границе која нас може раздвојити. Не постоји река Дрина него само једна велика на Дрини ћуприја која нас чини нераздељивим“, рекао је епископ Иринеј.

У уметничком делу програма наступиила је „Рок симфонија“ из Бања Луке, а посетиоци су могли да уживају у њиховом концерту на којем су у трајању од сат времена извођене популарне композиције светских аутора.

dani-srpske,-srpska_660x330

Пројекат „Дани Српске у Србији“ покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.

У циљу промоције Републике Српске сваке године се кроз различите програмске активности подстиче размена културних остварења и културне баштине, представљјуа природне лепоте, туристичка места и руте, угоститељство, кулинарство и вино, презентују инвестиционе могућности, и као најбитније, учвршћују везе између српског народа са обе стране Дрине.

Осим у Новом Саду, манифестација „Дани Српске“ ће бити одржана и у Београду, Пландишту, Аранђеловцу, Суботици и Вршцу, где ће до петка, 23. октобра бити организоване разноврсне активности и промоције.

Видео прилог са званичног отварања можете видети овде

Видео прилог са отварања терена у Буковцу можете видети овде

Извор: РТВ / ТВ Пановија / Нови Сад

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар