МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ НАКОН ЗЕМЉОТРЕСА У ЗАГРЕБУ: Храм оштећен, међу вјерницима нема страдалих! (ФОТО)

  • У снажном земљотресу који је јутрос погодио Загреб, главни град Хрватске, oштећена је и Саборна црква Преображења Господњег на Цветном тргу.

 

Како је за Информативну службу Српске Православне Цркве изјавио ђакон Драган Радић, аутор фотографија пострадалог храма и здања у околним улицама, међу свештеницима Српске Православне Цркве и чланивима њихових породица нема повређених.

Mитрополит Порфиријe после земљотреса у Загребу је изјавио да никада једно искушење не долази само.

-У овом тренуту када се читав свет хвата у коштац са корона вирусом, Загреб је данас, у јутарњим часовима, доживео и земљотрес. Колико је мени до сада познато нема пострадалих међу нашим верницима, али свавако постоје велика оштећења на зградама које поседује наша Митрополија–  изјавио је Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије. Он је рекао да постоје велика оштећења постоје на Саборном храму на Цвјетном тргу у Загребу.

– Оштећења су доста велика, а пастоји бојазан да су још већа када будемо видели какава је статичка ситуација на храму. Иначе, храм спада у прву категорију заштите споменика културе Хрватске. Храм је, као и католичка катедрала у Загребу, дело аустријског архитекте Хермана Болеа, док је живопис рад познатог руског иконописца Александра Мухина, који тренутно предводи радове украшавања ентеријера храма Светог Саве у Београду -истакао и је Митрополит.  Он је поручио свим вјерницима и уопште људима уколико имају било какву потребу везану за корона вирус или последице јутрошњег земљотреса да се обрате Митрополији загребачкој.

– Ми ћемо колико су то наше моћи учинити све да им помогнемо. Верујемо да нас Бог не оставља и да нас на овај начин призива к Себи. Сигруно је да никада искушења нису већа од духовних снага које ми као људи носимо, поготову ако смо солидарни и ако функционишемо као заједница – закључио је митрополит Порфирије.

ИЗВОР: СПЦ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар