СЈЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ АУСТРОУГАРСКЕ РЕПРЕСИЈЕ: Служен помен Оровчанима страдалим у Великом рату

  •  Код споменика погинулим и настрадалим Оровчанима у Првом свјетском рату, данас је на Оровцу служен помен за 256 мјештана – убијених у аустроугарским репресалијама и погинулих у борби за слободу.

NA-SPOMENIKU-NA-OROVCU
Цвијеће на споменик страдалим Оровчанима „који живот окончаше на вјешалима и аустроугарским казаматима, на херцеговачким стратиштима и европским ратиштима од 1914. до 1918. године“ положила је и делегација Градске управе, коју је предводио градоначелник Требиња Славко Вучуревић.
У обраћању мјештанима Вучуревић је рекао да му част што је Градска управа помогла изградњу споменика на Оровцу, којим је „обиљежен невиђени злочин над оровачким народом“, те да је дужност наших и свих наредних генерација да чувају успомену на претке пострадале за слободу.
„Град ће помоћи гдје год буде прилика да се нешто уради на добробит мјештана. Драго ми је да се дошло до извора а Градска управа помоћи ће да вода дође и у сваку кућу, даћемо и за обнову цркве и школе, насипање пута, а подржаћемо и сваку другу иницијативу, гдје год мјештани нађу интерес да раде, привређују и враћају се селу“, поручио је градоначелник Требиња.
Оровац је најстрадалније требињско село у Великом рату, чији завршетак и слободу није дочекало око половине тадашњих житеља.
Након помена жртвама, који је служио требињски парох Мирослав Ратковић, у рад је пуштена и јавна расвјета код споменика и у дијелу Оровца, а приређен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар