У току изградња канала кроз Фатничко поље

  • У току је градња канала кроз Фатничко поље, између Билеће и Берковића, чиме ће бити омогућено да воде које плаве то подручје буду усмјерене у Билећко језеро, рекао је Срни директор Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/ Гордан Мишељић.

miseljić

Радове у вриједности од 6,8 милиона КМ финансира ХЕТ.

Канал, дужине три километра, преводиће плавне воде и без губитака их усмјеравати ка већ постојећим или планираним хидроелектранама.

„Намјена објекта је повезивање два тунела, једног између Дабарског и Фатничког поља и другог између Фатничког поља и акумулације Билећа“, појаснио је Мишељић и додао да је канал саставни дио система Горњих хоризоната.

Мишељић је додао да је један од позитивних ефеката изградње тунела и канала тај што ће Фатничко поље бити мање плављено па ће се тако створити услови за развој пољопривреде на плодним ораницама.

Захваљујући добрим производним резултатима у претходном периоду и оствареним приходима, ХЕТ упоредо ради и на реализацији других значајних пројеката у систему Горњих хоризоната. Један од њих је градња тунела и канала који ће служити за одводњавање Билећког поља.

„Након детаљних снимања постојећег стања у Билећком пољу интензивно ће почети радови на ископу тунела дужине 1.700 метара, те одводних канала који скупљају воду која се јавља у Билећком пољу“, додао је Мишељић.

Он је истакао да су сви припремни радови урађени и да се само чека да извођач уђе у посао.

Извор: Срна

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар