КУДА ИДЕ ОВАЈ СВИЈЕТ: Уз игрице и псовке зарађују као три љекара

  • Дошло је то црно време које је сликар Ворхол предвидео, то су омогућиле друштвене мреже промовишући људе који нису талентовани ни за шта. Стасала је цела једна генерација „звезда“ са друштвених мрежа које су се профилисале у модне блогере, гејминг блогере, мејкап блогере, гурман блогере или просто блогере без икакве посебне тематике.

Тако да канал јутјубера са слике  који се представља као „Омчо“, прати скоро милион људи. Он месечно инкасира око 3 500 хиљаде евра тако што се посипа брашном, лупа јаја о главу, једе бурек или се једноставно ваља у блату. Тренутно је један од најпопуларнијих БиХ јутјубера и идол је генерацијама младих људи који покушавају да га копирају. У домовима културе у којима он промовише своје краткометражне филмове, увек се тражи карта више.

И у Србији је јутјуб блогерска сцена поприлично јака, њом доминирају углавном тинејџери, док се хиљаде клинаца тек покушава пробити како би уграбило свој део колача. Најпопуларнији је дечко који је 2017. године окупирао Бањалуку посетивши „Зимзоград“, тако да је те зиме 3 ‘иљаде бањалучких клинаца похрлило да види свог идола „Муђу“ кога на јутјубу прати преко милион и по људи.

Овај 21-огодишњак се бави играњем игрица, а често снима и са својим оцем. Клипови обилују псовкама и различитим вулгарностима. Ипак, Муђа на крају сваког месеца постане тежи за око 6 000 евра.

Муђу прати Богдан Илић, познатији под псеудонимом „Бака Прасе“, има 23 године и канал који прати милион и 300 ‘иљада људи. Снима разне клипове по Београду и снимио је пар назови песама.
Његов рачун у банци сваког месеца се увећа за око 5 500 евра. За петама му је имењак, Богдан Лаловић, познатији као, „SerbianGamesBL“, који има 27 година и исто живи од јутјуба.

Његов канал прати милион људи који гледају како Богдан игра игрице и сваког 1. узме око 5 000 евра. Затим следи низ осталих који се боре за свој тренутак славе. Има ту доста клинки од 16-17 година чије канале прати по 600-700 хиљада људи.

Углавном снимају клипове како се шминкају, облаче мамине штикле и хаљине, измишљају разне изазове, причају о првом менструалном циклусу и птицама селицама. Све ово прате милионски прегледи и сви они месечно исплате од ЈТ прегледа између 2 500-5 000 хиљада евра, неки и више рачунајући рекламе. Ако се сад питате где је правда да неки клинац који не ради ништа, заради троструко више од рецимо доктора, ватрогасца или полицајца, сачекајте да видите колико зарађују неки најпознатији светски јутјубери.

А један од најпознатијих на свету крије се под псеудонимом „Ninja.“ Прати га 22 милиона људи а он се бави играњем игрица. Магазин „Тајмс“ је овог 27-годишњег младића ставио на листу 100 најутицајнијих људи на свету за 2019. годину поред Доналда Трампа и папе Фрање. Његово право име је Тајлер Блевинс а прославио се стримујући игрицу „Фортните.“ Најпростије речено, он 12 сати дневно игра игрице а армија од 22 милиона људи то гледа. На крају сваког месеца на његов рачун легне 600 000 долара.

Најмлађи јутјубер на свету је Рајан, има само 7 година и канал „Ryan toys review.“ Канал су му пре две године направили родитељи а овај симпатични дечак се бави коментарисањем играчака. Њега прати чак 21 милион људи. За две године објавио је 1 400 видео снимака на којима је зарадио преко 25 милиона долара.

Ја немам ништа лично против свих ових људи, али имам против онога што они представљају. Они су персонификација неукуса и клица која уништава нашу децу. Они су једна велика индустрија кича и примитивизма која својим шундом уништава генерације младих људи. Милионски аудиторијум који се даје овим људима показатељ је да тонемо све дубље. Када се свим овим каналима додају и ЈТ канали који свесно и са циљем омладини сервирају сву блуд и неморал, видимо да ћемо потонути још дубље.

Код нас доминира ЈТ канал „IDJVideos.TV, који прати 3 милиона људи. IDJ продукција је од 2017. године део „United Group“ медијског конгломерата који је у власништву гигантског америчког инвестиционог фонда „Kohlberg“, којим управља Дејвид Петреус, иначе бивши директор обавештајне агенције ЦИА у пензији. Послушајте било коју од песама са листе овог јутјуб канала и ове продукције и пренеразићете се.
Не постоји ништа осим глорификације порока и слављења разузданог живота у тренутку. Све песме које продуцира IDJ екипа типичан су производ материјализма, конзумеризма, наркоманије као разоноде, промискуитет проституције, све то запаковано у шљаштеће боје и брзе хип-хоп ритмове.

Једна од песама са овог канала која има 60 милиона прегледа почиње овако: „Данас вози се BMW, сутра чека те ЦЗ-е, испред клуба чује се само РА-ТА-ТА-ТА.“ Асоцирајући на звук калашњикова и затвор. Док друга која има 40 милиона прегледа каже овако: „Бела кола, Београд и бела дрога, чак и наше курве долазе из блока.“ Дакле, дечацима се у текстовима поручује да треба да постану богати криминалци а девојчицама проститутке, чак не између редова, већ сасвим отворено и недвосмислено.

Посебно је занимљиво да ниједна од поменуих IDJ песама није на посебном јутјуб режиму садржаја за одрасле, док је рецимо песма Београдског синдиката „Догодине у Призрену“, стављена управо на такав режим који битно ограничава приступ и број прегледа, јер је наводно спот садржао узнемиријуће слике. Ово је једна врста специјалног рата који своје отровне корене пушта у нашу земљу. То је потискивање и затирање високе културе и народне традиције и промовисање туђинског посткултурног смећа, кича и шунда.

Ако се не дозовемо памети, наше друштво ће на крају личити на мравињак преко којег је прешао точак запрежних кола…

Пише: Деан Савичић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: КУДА ИДЕ ОВАЈ СВЕТ: Уз игрице и псовке зарађују као три Лекара – НС ДАНАС

  2. Pingback: КУДА ИДЕ ОВАЈ СВЕТ: Уз игрице и псовке зарађују као три лекара - НС Данас

Оставите коментар