НЕДОСТАТАК КАДРОВА У ТРЕБИЊСКОЈ БОЛНИЦИ: Од короне обољело 17 љекара и више од 50 медицинских сестара

  • Највећи проблем требињске Болнице тренутно је недостатак кадра јер је до сада утврђено да је на вирус корона позитивно 17 љекара и више од 50 медицинских сестара, рекао је замјеник директора за медицинска питања требињске Болнице Станко Буха.

Буха је додао да, иако је упућен позив медицинарима који се налазе на Заводу за запошљавање, нико од њих још није јавио.

“Ми смо раније повукли два љекара која су била на Бироу, шта је са осталим не знам. Из других здравствених установа, што се тиче источне Херцеговине, једино нам се јавила докторка из Института за јавно здравство”, рекао је Буха.

Он је навео да је стално у комуникацији са републичким министром здравља Аленом Шеранићем и кризним штабовима, те да је Болница добила дозволу за повлачење специјализаната из Бањалуке и Београда.

“Имамо три у Бањалуци која можемо да повучемо и који би нам били од користи. У Београду имамо три или четири на располагању”, каже Буха.

Поред недостатка медицинског особља, проблем су и све мање залихе кисеоника, али Буха каже да је рјешење на помолу.

“Када би ми имали испоруке сваки дан, онда ту не би било проблема, али добављачи су растрзани на све стране. Ми смо у процесу инсталирања једне цистерне са течним кисеоником која би нам апсолутно отклонила тај проблем. Инсталација би требала да се деси за неколико дана због техничких детаља”, рекао је Буха.

Он је додао да је данас стигло пет концентратора кисеоника и да за који дан долази још 50 концентратора кисеоника из Србије.

У требињској Болници тренутно је смјештено око 100 ковид позитивних пацијената.

“Више од 70 година има 40 пацијената, 34 пацијента су на кисеоничкој терапији, а четири на неинвазивном респиратору”, каже Буха.

Он је рекао да је у току ноћи од вируса корона умрла шефица правне службе требињске Болнице Мира Радуловић.

“То нас је све погодило, тако да данас сви радимо са прилично набијеним емоцијама”, додао је Буха.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар