КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ТРЕБИЊУ: Задужбине Велибора Шиповца

  • У просторијама библиотеке Епархијског дома одржано је књижевно вече Велибора Шиповца на којем су представљена његова два наслова – збирка пјесама „Задужбина“ и монографија „Храм светог Георгија на Вјенчацу“.

velibor-sipovac-knjizevno-vece-1

Пред великим бројем посјетилаца и љубитеља поезије и прозе, поред аутора који је читао своје стихове, присутне су поздравили и свештеник Александар Илић, пјесници Рајко Танасијевић и Новица Телебак – који је и предсједник требињског Градског одбора „Просвјете“.

Поезија коју је стварао свих протеклих година нашла је своје мјесто у три досада објављене књиге.

„Пјесме које сам одабрао да буду међу корицама нове збирке су религиозног, патриотског и филозофског карактера. Ту су и поеме које на шаљив начин осликавају стварност“, казао је Шиповац.

За наслов збирке узео је, како каже, свету српску ријеч „задужбина“, јер задужбине имају врло дугу традицију у српском народу, појашњавајући да то нису само богомоље, већ и свака написана ријеч, пјесма, књижевно дјело које писац оставља покољењима…

Други наслов – монографија „Храм светог Георгија на Вјенчацу“ је књига о задужбини која је богомоља.

„Монографија кроз текст и слику укратко даје читаоцима и посјетиоцима храма основне информације о локалитету средњовјековног града Вјенчаца, као и изградњи храма на истом мјесту, који је посвећен Светом Георгију – крсној слави задужбинара, братства Шиповаца, а који је уједно и заштитник многих херцеговачких породица“, истакао је Шиповац.

Велибор Шиповац је аутор 11 самосталних наслова и аутор и приређивач једног зборника. Његов стваралачки опус је разноврстан и налази се у различитим књижевним облицима.

ФЕЉТОН ВЕЛИБОРА ШИПОВЦА ОБИЧАЈИ И ВЈЕРОВАЊА У ХЕРЦЕГОВИНИ можете прочитати овдје. 

 

Аутор: Ж.К./ ТребињеЛиве

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар