ЈЕЗИВЕ ПОРУКЕ СРБИМА У МОСТАРУ: Православно гробље оскрнављено усташким симболима ”Максових месара” (ФОТО)

  • Православно гробље у мостарском насељу Виховићи ноћас је оскрнављено тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке и усташки симболи.

Људи који су јутрос дошли на гробље остали су у шоку. Видно узнемирени, Срби из Виховића за Топ Портал кажу да су јако уплашени након оваквих порука и да више не знају да ли су безбједни у својим кућама и у свом граду.

”Ово је језиво. Прво оскрнавити гробље, а потом оставити овакве поруке. Јасно је да ово нису поруке мртвим Србима, иако ни њима не дају мира, већ нама који живимо овдје. Јасно пише да треба побити Србе. Ми не знамо шта нам је чинити. Да ли смо безбједни у својим кућама. Позивамо полицију и градске власти да нам кажу да ли смо безбједни у Мостару”, наводе узнемирени мјештани за Топ Портал не желећи због безбједности са својим именима у јавност.

Мјештани су позвали свог свештеника који је случај пријавио полицији. Свештеник Небојша Радић такође је ужаснут овим чином и јако забринут.

”Ово је јако озбиљна ситуација. Не знам шта да кажем људима. Ово је унијело немир међу мјештане српске националности. Осуђујем овај срамни чин и појединца који су ово учинили. Позивам полицију да се изјасни да ли су људи овдје сигурни”, каже свештеник Радић.

”Српска обитељ 13 чланова, масовна је гробница већ ископана, бацам гранату 12 погиба, посљедњег преживјелог прободем вилама”, једна је од порука уз коју је нацртано и слово ”У”. Друга порука је – ”Ми Хрвати не пијемо вина, само крви четника из Книна”, поред које стоји потпис Хрватска Република Херцег Босна.

На улазној капији потписали су се ”Максови месари”. ”Максови месари” били су усташки злочинци у Другом свјетском рату којим је командовао Вјекослав Макс Лубуриц́, командант логора Јасеновац и Стара Градишка, у којима су почињени страшни злочини над Србима, Јеврејима, Ромима, али и бројним Хрватима противницима усташког режима.

На лице мјеста изашли су припадници полиције МУП-а ХНК који врше увиђај.

Подсјетимо да је недавно у Мостару уништено Партизанско спомен гробље на коме је под окриљем ноћи уништено око 700 камених плоча. Починиоци још нису откривени.

 

Извор: Топ Портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар