ВЛАДИКА ЊЕМАЧКИ: Ја нисам слон, ја сам само Григорије! (ВИДЕО)

  • Владика њемачки Григорије упутио је нове видео поруке вјерницима у којима је коментарисао наводе о кандидатури за предсједника Србије и позвао на одговорност у борби против пандемије.

Поводом све чешћих изјава људи блиских Александру Вучићу да ће се владика Григорије кандидовати за председника, он се огласио и помоћу анегдоте им је одговорио.

– Користим ову прилику да кажем нешто о погледу трачева које изговарају људи који су мало или нимало обавјештени. Послужићу се једном анегдотом коју сам прочитао у доброј књизи, а коју је написао један Аустријанац о нашем Иву Андрићу. Наиме, након Другог свјетског рата на истоку је у многим земљама владала лоша власт. Последњом снагом из домета тих аутократских режима један источноевропски зец бјежао је на запад. Западноевропски зец га види и пита:

„Од чега то бјежиш, зечићу?“.

„Код нас прогоне слонове“, одговори он.

„Али, ти ниси слон“, рече западноевропски зец.

„Наравно да нисам, али нисам сигуран да то могу да докажем“.

Нешто слично је са мојом кандидатуром за председника. Једино што могу да вам покажем и да вам кажем, али опет са свјешћу да то некима неће значити ништа, у мојим личним документима не пише моје лијепо крштено име Младен, него моје монашко име Григорије. Ја нисам слон, ја сам само Григорије – рекао је владика.

Након тога владика је упутио апел свима да се чувају од коронавируса.

– Поштовани народе, још једном вас позивам да узмемо најозбиљније и најодговорније у савјест и у свијест наш однос према пандемији која је захватила цијели свијет. Нарочито ми који смо хришћани треба да покажемо одговорност, ми који се молимо Богу и ми који идемо у цркву. Ових дана у једној сусједној земљи у Европи затворене су двије српске православне цркве. То не смије да нам се догоди. То нам се неће догодити само ако будемо дисциплиновани (и свештеници и вјерници) као што смо били до сада. Најискреније као пастир и отац, и као неко ко има највећу одговорност међу свима нама овде, молим вас да будемо одговорни – рекао је Григорије.

ИЗВОР: Епархија Њемачка

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар