Како да препознате зрелу лубеницу

  • Плод лубенице је зрео када показује следеће знаке: Туп звук при лупкању прстом, као и када бела боја коре која је била у додиру са земљом пожути

b-lubenica_620x0

 

Лубеница не сме да се бере пре пуне зрелости, јер недовољно зрео плод, откинут са врежа, не дозрева накнадно. Не постоје јасне разлике у изгледу зрелих и незрелих плодова лубенице.

Плод сазри са 30-40 дана од прецветавања. Зрели плодови распознају се на основу низа карактеристичних знакова, од којих, сваки сагледан појединачно – није довољно сигуран. Мада ови знаци нису изразити, искусни одгајивачи лако и непогрешиво разликује зреле од незрелих лубеница.

Најчешће се користи лупкање плода прстом и посматрање боје коре, посебно оног дела који је у додиру са земљом. Плод лубенице је зрео када показује следеће знаке: Туп звук при лупкању прстом, бела боја коре која је била у додиру са земљом пожути, спојно место дршке и плода задебља и набрекне, шара на кори постане јасна и изразита, дршка се стањи и са ње отпадају длачице, вршни део плода око цветног ожиљка мало се удуби и угиба се под притиском прста..

Ови знаци зрелости подједнако су битни за одгајиваче и за потрошаче (купце). Такође, купци треба да знају да су ситни плодови исте сорте увек лошијег квалитета него крупни.

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар