Орезани платани живјеће бар још један вијек

  • Чувени требињски платани стари преко 120 година живјеће још један вијек, закључили су њемачки и београдски стручњаци након прегледа, орезивања и анкерисања ових шеснаест симбола града Требиња.

platani

Посао који је трајао десетак дана и окончан је данас учвршћивањем појединих грана платана који се налазе до Хотела Платани, подразумијевао је најприје њихов детаљни преглед, а онда одстрањивање сувих и сувишних грана.

“Најпре смо три дана радили резистографију платана у преко 60 боцкања иглом од једног ипо милиметра, на који се начин фактички радио ЕКГ дрвета, а после тога је урађен скенер дрвета и праћење жила, куда се и како крећу, а онда смо урадили резидбу, па такозвано анкерисање, или натезање платана еластичном ужади носивости четири тоне”, објашњава Љубомир Попара, главни инжењер београдског Јавног комуналног предузећа за одржавање зелених површина који је сво вријеме надзирао радове.

Често је, каже, дешавало да су гране изгледале здраве, а унутра су биле труле и представљале пријетњу и по пролазнике и по госте баште Платана, али су се и поједине здраве гране, које су се, због тражења свјетлости, развиле према вани, односно околним улицама, морале сјећи због тежине.

Попара објашњава да је након свега симулиран удар вјетра од око 80 километара на час, што представља ударе орканских вјетрова и дрвеће се показало стабилним.

„Да бисмо сачували ове горостасе морали смо их и орезати и скинути све оне гране којима су платани излазили из своје осе преко 20 метара, јер су се те спољне гране развијале вани тражећи светлост, а унутра су имали гране од свега два до три метра, тако да смо њиховим скраћивањем створили једну равнотежу“, објашњава даље Попара.

Каже да су такође сјечени сви шупљи и оштећени дијелови стабала док се не би дошло до здравог дијела дрвета које се на тај начин морало спаштавати, а одсјечене су и све оне гране које су се развиле дуж цијеле Дучићеве улице и прелазиле преко кровова зграда са друге стране улице и преко Хотела Платани.

Он објашњава да су све здраве гране које се надвијају над башту Хотела Платани остале и увезане су између себе и, мада имају дужину и по 7 до 8 метара, потпуно су безбједне за госте у башти јер су увезане еластичном ужади, а и даље праве велику хладовину овог најпознатијег херцеговачког угоститељског објекта…

Извор: САРАНСАК

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар