ЈОШ ЈЕДАН СЛАВНИ ХЕРЦЕГОВАЦ ОТИШАО У ЛЕГЕНДУ: Преминуо сценариста Гордан Михић

  • Прослављени српски сценариста и драмски писац Гордан Михић преминуо је у 82. години.

 

Вест о Михићевој смрти написала је његова ћерка Ивана Михић на Твитеру.

„Осећајући дубоко огроман губитак саопштавамо вам да је у недељу 11.08.2019. године, рано ујутру, после изненадне болести, умро највећи српски сценариста, драмски писац, редитељ, професор Факултета драмских уметности у Београду, а пре свега најбољи супруг и отац – Гордан Михић“, навела је Ивана Михић.

Додала је да је сахрањен у најужем кругу породице на гробљу манастира Рајиновац, уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја.

Гордан Михић потиче са села Поплат у општини Берковићи у Републици Српској.

Био је и редовни професор на Факултету драмских уметности, где је предавао филмски сценарио.

Његова дела су бројни сценарији за филмове и серије који су ушли у историју домаће кинематографије.

Неки од њих су: „Самци“, „Кад будем мртав и бео“, „Вране“, „Камионџије“, „Чувар плаже у зимском периоду“, „Повратак отписаних“, „Лептиров облак“, Пас који је волео возове“, „Мала ноћна музика“; „Дошло доба да се љубав проба“, „Балкан експрес“, „Јагуаров скок“, „Варљиво лето ’68“, „Сиви дом“, „Дом за вешање“, „Заборављени“, „Танго аргентино“, „Отворена врата“, „Горе доле“, „Црна мачка бели мачор“, „Она воли Звезду“, „Војна академија“, „Немањићи“…

За своја дела добио је признања и награде. Четири пута је освојио Прву награду за сценарио на фестивалу филмског сценарија у Врњачкој бањи.

Такође, добитник је Златне арене на фестивалу у Пули и Кристалне призме за свеукупан допринос домаћем филму.

Био је супруг глумице Вере Чукић и отац Иване Михић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар