Изопштен из Католичке цркве фратар који је био духовни вођа међугорских видјелица

  • Томислав Влашић (78), бивши свештеник фрањевац и водитељ италијанске групе Краљице Мира, потпуно твоји по Марији к Исусу са сједиштем у Парми, изопштен је из Католичке цркве декретом Конгрегације за наук вјере који је упућен бискупу у Бреши монсињору Пиерантонију Тремолади, јавио је Медиасетов портал Тg.com24

Веома се често наводи да је био духовни вођа међугорских видјелаца и видјелица, што је и сам истицао.

То је потврдила и Марија из Назарета поруком 28 вељаче 1982: „Захвалите много Томиславу који вас води тако добро, ако је вјеровати биљешкама видјелице Вицке Иванковић“, преноси Јутарњи.хр.

Тадашњи мостарско-дувањски бискуп Павао Жанић објавио 30. октобра 1984. године позицију у којој је фра Томислава Влашића, који се представљао као духовни водитељ видјелаца, назвао “мистификатором и харизматичним магом“.

Херцеговачки фрањевци су накнадно наглашавали да Томислав Влашић није имао везе ни с настанком “међугорског феномена”, нити с наводним духовним вођством видјелаца.

Влашић се (под истрагом због оптужбе редовнице да јој је направио дијете обећавајући да ће је оженити, па јој послије рекао да “буде као Марија”) 1987. иселио из Херцеговине у Парму и формирао скупину Краљице Мира, потпуно твоји по Марији к Исусу, што му је одобрила такођер лично Марија из Назарета, ако је било тада вјеровати видјелици Марији Павловић.

Ипак је те исте године пармски бискуп Бенито Kочи забранио ту заједницу, али Влашић није послушао. Сљедеће године је Марија Павловић свједочила Светој Столици да јој Госпе ништа није рекла о тој групи. Влашић је 1992. приступио фрањевачкој провинцији у талијанскоме Абрузу.

Конгрегација за наук вјере Влашићу је 2008 интердиктом наредила да се повуче из заједнице Краљице Мира у неки фрањевачки самостан, јер је био под оптужбом да је “ширио лажну науку, манипулисао савјестима, исказивао сумњив мистицизам и гријешио.

Он је на властити захтјев, да избјегне изопштење “због јереси и шизме” захтијевао да буде сведен са свештеничкога на лаички статус, чему је удовољила Конгрегација за наук вјере одлуком коју је потврдио тадашњи папа Бенедикт XВИ.

У фебруару 2012. Влашић је објавио да су он и његова сарадница Стефаниа Катерина у Средишњој Језгри, групи од 49 бића која је Бог изабрао по свему Свемиру, да, у 7 група по 7, уреде Свемир у складу с Божјим планом.

У том склопу Влашић је, по својим ријечима, одређен евангелизирати друге планете. Тај Божји наум, у Влашићевој интерпретацији, није се свидио бискупу Тренулади.

Он је пријавио Влашића Конгрегацији за науку вјере, да проповиједа и индоктринира вјернике, иако му је одузет клерички статус. А Конгрегација га је избацила из Католичке цркве.

Преузето са caportal.net

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Изопштен из Римокатоличке цркве фратар који је био духовни вођа међугорских видјелица | Српски став

Оставите коментар