Одабрано најбоље архитектонско рјешење за Духовни центар у Мркоњићима

  • На међународном конкурсу за најбоље архитектонско рјешење Православног духовног центра у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија Острошког, прву награду добила је фирма “Контура” из Требиња.

Владимир Самарџић, архитекта “Контуре” каже да им је изузетна част што могу дати свој допринос у изградњи Духовног центра у Мркоњићима.

“Ово рјешење се односи на изградњу манастирског комплекса око постојеће цркве гдје ће бити изграђено неколико објеката који ће бити у црквеној и манастирској служби. У горњем дворишту биће изграђене монашке келије, трпезарија за госте, радионица и просторија за посебне госте. Стара школа, која се налази изнад магистралног пута у селу Мркоњићи, биће адаптирана у конак за поклонике”, појаснио је Самарџић.

Према пројектном рјешењу планирано је да се објекти раде од традиционалних материјала, у складу са духовном традицијом и по архитектонским правилима црвеног градитељства.

Награду коју су добили за прво мјесто на конкурсу, “Контура” ће поклонити за фрескописање цркве “Светог Василија Острошког”, које је у току.

Средства за изградњу Духовног центра у родном мјесту Светог Василија Острошког, у вриједности од 400.000 евра, обезбиједила је Влада Србије.

Д.Р. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар