И ОНДА ДОЖИВИШ ДА СЕ ЛОПОВ ПОЗИВА НА ЕТИЧКИ КОДЕКС…

  • Не знам више број текстова и фотографија које су са портала Слободна Херцеговина преносили други медији. Према подацима alexa.com СХ је убједљиво најцитиранији херцеговачки медиј, што је за ову причу потпуно небитан податак.

pixabay.com – (Image by geralt)

Међутим, неријетко се дешавало да се текстови и слике пренесу, а да не буде назначен извор, а о остављеном линку да и не говорим. Знало ме је то некада наљутити, али никад се нисам позивао на ауторска права. Желио сам да вјерујем да то неки раде из брзоплетости и незнања, а и ако не раде, заиста у животу имам много преча посла него да се бавим тужакањима и вуцарањима по судовима.

И сам сам, прије пар година, имао непријатно искуство. Наиме, преузео сам фотографију и навео извор (сајт са кога је то скинуто), међутим, нисам навео аутора фотографије који ни на изворном мјесту није био потписан. Послије неког времена он је добио отказ у том медију, а онда ме је једног дана позвао тражећи надокнаду за фотографију. Консултовао сам се са својим пријатељима, међу којима има заиста врхунских адвоката и судија и сугерисали су ми да, с обзиром да сам навео извор, немам разлога за бригу. Међутим, миран сан нема цијену. Нашао сам се са аутором фотографије и уз пиће смо све ријешили, а од њега сам добио писмено одобрење да спорну фотографију користим.

Прошле године у једном дану сам добио двије опомене из Требиња пред тужбу са идентичним текстом двојице „уредника – ћата“ и поруком да не смијем да убудуће преносим текстове са њихових портала. Истог дана сајт Слободна Херцеговина је оборен, а видљивост по претраживачима је прилично опала. Био је то заиста тежак и трауматичан ударац о чему сам јавност и обавијестио.

Прочитај:
„ОПОМЕНЕ“ ТРЕБИЊСКИХ ЋАТА: Шта је претходило хакерском нападу на портал СХ

Никад није узвраћено контрамјерама, нити је икоме било шта забрањивано. Слободна Херцеговина промовише писање ћирилицом, па се за преношење текста и фотографија, поред навођења извора и остављеног линка, тражи да то буде урађено на српском писму.

Дешавало се да и латинични сајтови пренесу неки материјал, поштујући мјере и остављајући бар назив СХ на ћирилици. Многи од њих би се учтиво мејлом или на неки други начин јавили и ту дозволу затражили. Наравно, свако ко се обратио у најкраћем року је добио позитиван одговор.

Сигуран сам да никад о овоме не би ни писао да недавно један од поменута два „уредника“ није украо моју фотографију. Очекивано, изоставио је и моје име као аутора и портала Слободна Херцеговина као извор. Да будем потпуно јасан, поменута фотографија је непотписана, па се стиче утисак да је у власништву овог клептоманског сајта. Није тешко претпоставити да то није једина злоупотребљена фотографија.

У питању је сајт Trebinjelive чији је оснивач познат као лице склоно таквим радњама. Наиме, поред бројних других активности, познат је и као плаћеник и координатор Фондације Мак Диздар из Стоца која се у континуитету бави отимањем српске културне баштине. На његове активности сам упозоравао јавност, а то су урадили и бањалучки историчари у жељи да се напокон зауставе клептомани српске културне баштине.

Прочитај:
ЧИЈИ СУ СТЕЋЦИ: Поводом сумњивог пројекта „У камену уклесано

Међутим, како је оснивач попут „вегете“ почео да се мијеша у сваку чорбу, а самим тим и прерастао свој таблоидни сајт, одговорио ми је тзв. „в.д. уредник“.

Након захтјева да украдену слику у року од 48 сати потпише, наведе извор и јавно на свом сајту на ћириличном писму објави извињење због грубог кршења ауторског права, добио сам одговор у коме се мој захтјев преиначује у „молбу“, а сајт који се представља као „најчитанији“ одједном постаје „некомерцијалан“.

Онај ко краде нема проблем ни да заобилази истину.

  • Питам се како некомерцијалан сајт шаље позиве клијентима да се баш код њих који су „најчитанији“ оглашавају успут се хвалећи епохалним пројектом – електронским умрлицама које наравно нису бесплатне?
  • Питам се и како може неки сајт бити некомерцијалан ако је дио (све)моћне БАМ медијске групе?

Једина сатисфакција из одговора тзв. „в.д. уредника“ је признање „nismo znali da je to Vaša fotografija“.

Требињским ћатама очевидно није познато основно правно начело Ignorantia iuris nocet.

У сваком случају вријеме ће дати одговоре на ова питања, а како је истекао рок опомене, ред је да надлежни суд утврди чињенично стање.

Трифко Ћоровић
оснивач портала Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар