СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ УОЧИ ПОПИСА: Непостојеће удружење позива Србе да се изјасне као Хрвати

  • Тако су се ових дана појавили џамбо плакати с натписом „Попис становништва 2021“ и означеним ријечима „Хрват“, „Православац“ и „Хрватска православна црква“ којима тзв. Хрватска „удруга“ православних бранитеља позива Србе да се изјасне као Хрвати и вјерници непризнате Хрватске православне цркве


С приближавањем пописа становништва, који почиње 13. септембра у Хрватској, расту и притисци политичке деснице према грађанима српске националности.

Тако су се ових дана појавили џамбо плакати с натписом „Попис становништва 2021“ и означеним ријечима „Хрват“, „Православац“ и „Хрватска православна црква“ којима тзв. Хрватска „удруга“ православних бранитеља позива Србе да се изјасне као Хрвати и вјерници непризнате Хрватске православне цркве.

Вјеродостојности позива требао би ваљда придонијети и грб те непостојеће вјерске заједнице која је дјеловала у Загребу у вријеме усташке Независне Државе Хрватске, а задњих година је неуспјешно настоји обновити невелика група предвођена самозваним архиепископом Александром Радоев Ивановом из Бугарске и десетак људи међу којима је најмање православних вјерника.

Један од плаката постављен је у Ријеци, у Бараћевој улици на Млаци, а има их и по другим дијеловима Хрватске.

Извјесни Горан Мацура, који на Фејсбуку поздравља усташким поздравом „За дом спремни“ и представља се као један од иницијатора оснивања Хрватске удруге православних бранитеља, написао је да је по Хрватској постављено 80 таквих плаката.

Иначе, Хрватска удруга православних бранитеља није регистрована у регистру непрофитних организација.

ИН4с

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар