Млади Херцеговци у Новом Саду по 9. пут даровали крв (ФОТО)

  • Деветом акцијом добровољног давања крви на најбољи могући начин млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији завршавају до сада најуспјешнију годину у свом раду.

 

И ову акцију која је одржана 16.12.2019. године у просторијма Удружења, тачније у намјенском возилу трансфузиомобилу, који је био паркиран у Радничкој 49 у Новом Саду, млади су организовали у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и Заводом за трансфузију крви Војводине.

За 5 сати колико је трајала акција, љекарске прегледе је прошло 65 пријављених послије чега је њих 46 дало крв. Посебно нас радује што је 8 младих углавном бруцоша први пут дало крв управо на овој акцији. Акција би свакако била бројнија али ове године смо већ имали 2 организоване акције давања крви у Новом Саду, а наши млади чланови често по позиву учествују у намјенском давања крви (углавном тромбоцита) како у Новом Саду тако и у Београду. Такође велики број наших редовних даваоца је сад у Херцеговини што је додатно утицало на бројност али без обзира на све околности изузетно смо задовољни читавом акцијом – истиче Бојан Миленић испред организатора.

Међу онима који су први пут дали крв је и Милица Радовановић млада пјесникиња из Невесиња иначе један од стипендиста Удружења и активни члан Удружења.

И овога пута са нама су били и наши пријатељи браћа Гаврић из Бечеја који су овога пута довели и трећег брата, затим браћа Стегић из Шида који су са нама од наше прве акције, Душан Сајфудинов из Парага коме је ово било 73 давање крви. Активни чланови Удружења на акцију су довели и своју браћу и сестре док су остали млади чланови такође дошли у друштву својих колега и пријатеља.

За организацију ове акције посебно су били активни чланови глумачке секције који промовисали акцију, доводили даваоце крви али и сами дали крв.

Да Берлин није далеко и да пут дуг скоро 1200 км не представља никакву препреку  доказао је и Милија Стојановић који је својим присуством и учешћем у акцији своју хуманост доказао на дјелу.

Иако је постојала велика жеља Немања Ћурић из Нове Гајдобре због техничких проблема везаних за трансфузиомобил овога пута није могао да дарује крв али је својим присуством подржао акцију.

Својим присуством младима је подршку пружио и предсједник Удружења Божидар Миловић.

Ове године на пољу добровољног давалаштва крви урадили смо много почев од семинара који су организовали почетком године Црвени крст Новог Сада и Црвени крст Војводине, затим смо по први пут у својим просторијама обиљежили Свјетски дана давалаца крви.

Такође крајем септембра Бојан Миленић као секретар Актива Црвеног крста Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији присуствовао је у Кладову Савјетовању за волонтере сараднике, организаторе акција добровољног давалаштва крви и добровољне даваоце крви.

Бројком од прикупљених 480 доза крви у Новом Саду млади из Удружења су одавно показали шта значи бити хуман и одговоран.

Драго нам је што на најбољи могући начин завршавамо још једну изузетну годину.

Хвала свима који су били дио ове акције-поручују млади из Удружења.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар