Млади Херцеговци у Новом Саду учесници семинара „Мотиватори у добровољном давалаштву крви“

  • И поред бројних обавеза, како студентских тако и пословних, млади из Удружења Срба Херцеговаца ипак проналазе мало слободног времена за дружење али и за реализацију Програма рада Комисије за рад са младима која ове године обиљежава 10. година континуираног рада.

Тако је било и ове суботе 2.марта када је 10. младих чланова Удружења присуствовало семинару о мотивацији и организовању акција добровољног давања крви. Организатори семинара били су Црвени крст Новог Сада и Црвени крст Војводине у чијим просторијама је и одржан семинар. Поред младих из Удружења едукацију су прошли и ђаци новосадских средњих школи.

Семинар је отворио Драган Лазић секретар Црвеног крста Новог Сада који је све присутне упознао са историјатом Црвеног крста и дјелатностима. Наиме Међународна организација Црвеног крста је основана у Женеви 1863. године гдје се и данас налази сједиште. Прва држава на Балкану која се прикључила овој Међународној организацији била је Црна Гора. Црвени крст Црне Горе основан је 1875. године када је на Цетиње пристигао велики број избјеглица из Херцеговине услијед сукоба између Херцеговаца и Турака у чувеном Херцеговачком устанку-Невесињска пушка.

Према првим подацима Херцеговину је тада напустило око 47 000 становника и углавном су то били старци, жене и дјеца. Црвени крст Србије основан је годину дана касније 1876. године док је Црвени крст Новог Сада основан 1881. године, тачније 21. марта 1881. г. када је одржана прва Скупштина добротворне задруге Српкиња Новосаткиња. Прва предсједница била је Софија Дунђерски жена угледног привредника и добротвора Лазара Дунђерског и мајка Ленке Дунђерски о којој је пјесник Лаза Костић испјевао најљепше стихове.

Раде Станојчић стручни сарадник у Црвеном крсту Новог Сада који је задужен између осталог и за добровољно давалаштво крви представио је резултате рада у протеклој години са посебним освртом на акције давања крви које се организују у школама и факултетима јер данас најбројнији међу даваоцима су управо студенти и млади људи уопште.

Јелена Милић стручни сарадник Црвеног крста Војводине одржала је неколико презентација гдје је све присутне детаљно информисала о свим детаљима, активностима. Преко презентација представљен је читав један круг активности које претходе самој акцији давања крви од мотивационог говора и упознавања свих заинтересованих да учествују у акцији давања крви, преко самих припрема акција, медијских најава, позивања на акције до тога ко све може бити давалац крви. Такође веома је важна припрема самог даваоца крви. Јелена Милић је својом презентацијом заинтересовала младе, укључила их дијалог и подстакла на размишљање што је проузроковало велики број питања на која је је Јелена давала исцрпна објашњења.

Младима из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији ово није прво стручно предавање из области добровољног давалаштва крви. Бојан Миленић је испред Удружења присуствовао тродневном Савјетовању са сарадницима-волонтерима добровољним даваоцима крви Црвеног крста Новог Сада које је одржано почетком окторбра 2018 године у Крупњу.

 -Овакви семинари су нам од велике користи јер на њима поред остваривања контаката можемо доста тога да научимо и усвојимо знања која можемо примјенити приликом организовања акција. Зато и велику захвалност дугујемо Црвеном крсту Новог Сада и Војводине који су нам све то омогућили- истиче Бојан Миленић један од организатора акција давања крви.

Он истиче да је веома поносан на чињеницу да је Херцеговина од давнина доказала своју хуманост.

–  Херцеговци су веома хумани, а исторевемо скромни поштени и вриједни људи спремни да са другима дијеле све оно што имају. Током излагања господина Лазића сазнали смо да се као посљедица Херцеговачког устанка и прилива избјеглог становништва у Црну Гору јавила потреба за оснивањем Црвеног крста у Црној Гори. Такође прва предсједница ЦК Новог Сада Софија Дунђерски била је жена Лазара Дунђерског угледног Херцеговца по поријеклу,  чији се предак Аврам почетком 17 вјека доселио из околине Гацка. Не можемо и не смијемо заборавити на хуманост свих оних који су помагали Херцеговину током ратних 90-их година прошлог вјека. Зато ми млади који данас живимо у Новом Саду на најбољи могући начин покушавамо да се “одужимо“ и узвратимо хуманим гестом преко акција давања крви које организујемо у просторијама нашег Удружења-закључује Миленић који каже да је Удружење до сада имало веома запажене резултате

 -До сада смо у Новом Саду прикупили 309 доза крви на укупно 5 акција, као и 231 доза крви на акцијама у Херцеговини. За непуне три године то је чак  540 доз а што нас све чини изузетно поносним. Наша сљедећа акција давања крви заказана је за 16. април и припреме су увелико у току-поручују млади из Удружења.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар