КУСТУРИЦА: На Западу нетрпељивост према Русима прераста у хистеричну мржњу

  • Режисер Емир Кустурица оцијенио је да се на Западу не дешава ништа ново, једино што нетрпељивост према Русима прераста у хистеричну мржњу, претвара се у фобију и достиже највишу тачку.

Kusturica-750x554

 

 

Извор: Срна

Кустурица у ауторском тексту за „Политику“ подсјећа да бивши генерал америчке војске Роберт Скејлс поручује преко америчке телевизије „Фокс њуз“ да у „Украјини треба убијати што више Руса“, док на годишњици ослобођења нацистичког логора Аушвица нема руског предсједника.

Уз преживјеле логораше, напомиње Кустурица, сједе /амерички режисер/ Стивен Спилберг, те предсједници република које су за вријеме Другог свјетског рата блиско сарађивале са Хитлером, а „пољски организатори су заборавили да позову Русе који су ослободили Аушвиц“.

Кустурица истиче да у случају Аушвица није у питању заборав, него фалсификат.

Он додаје да се у изјави америчког генерала Скејлса налази сада већ нескривена жеља и очигледна намјера Америке за уништењем Русије, која се раније прикривала под фирмом борбе против тоталитарног режима.

Кустурица наводи да је и ову идеју формално уоквирио Холивуд и да је реченица „Рашн шит Југослав идиот“ код америчке омладине формирана 90-их на холивудском закључку да су Руси криминалци, растурачи дроге и да је свијет у опасности.

Он подсјећа да је тих година „Си-Ен-Ен“ готово сваку вијест на простору Југославије, па чак и када су Хрвати срушили стари мост у Мостару, почињао реченицом да су Срби традиционални пријатељи Руса.

„И када нисмо чинили злочине и када јесмо, то је `Си-Ен-Ену` било исто. Због тога се не треба чудити како је неко ко је тада гледао филмове и слушао `Си-Ен-Ен`, видјевши Југословена рекао: Рашн шит Југослав идиот. Шта ли тај мисли или намјерава данас? Не смијем ни да помислим“, наводи Кустурица.

Он додаје да у Америци има пријатеља који су оштрији према Стејт департменту од пријатеља у Србији, а неки од њих уопште немају дилему да су Буш млађи и Буш старији, те Тони Блер, обични нацисти.

„Ко год да буде, само да мржња и бијес не добију шансу“, навео је Кустурица и подсјетио на причу писца Бориса Пастернака о томе како су Нијемци, Украјинке које су оженили, послали авионом у Њемачку, а када се авион дигао на 2.000 метара, копилот је отворио врата и једну по једну избацивао из летјелице.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар