НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Уз Вучића у Поточарима само два полицајца

  • Нови детаљи о пропустима обезбеђења у Сребреници на комеморацији 11. јула: Турског премијера чувало 12 инспектора. Одговоран Мирсад Вилић, из полиције БиХ

pol-potocari_620x0
ПРЕМИЈЕР Александар Вучић био је угрожен приликом посете Сребреници 11. јула и најмање седам таквих информација поделили смо са директором Дирекције за координацију полицијских тела БиХ Мирсадом Вилићем. И поред тога, чувала су га само два полицајца, што је парадоксално, док их је уз турског премијера Ахмета Давутоуглуа, који је добродошао у БиХ, било ангажовано чак 12!

Ове детаље из тајних докумената о пропустима на комеморацији жртвама Сребренице, током које је председник српске Владе једва избегао линч, за „Новости“ износи министар безбедности БиХ Драган Мектић. Он је, уз образложење на чак тридесетак страница, у којима се налазе и поверљиви подаци, тражио смену Вилића и о томе ће данас расправљати Независни одбор Парламента БиХ.

– Све информације о безбедоносним проценама, које су обухватале и оне које је слала српска БИА поделили смо са Вилићем, најодговорнијим за безбедност скупа – каже Мектић. – Али, због лоше процене и непредузимања неопходних радњи и недовољне координације са другим полиицијским агенцијама, био је угрожен живот српског премијера.

Осим тога што је криво проценио, да је сигурном Ердогану неопходно 12 „заштитара“, а угроженом Вучићу свега два, министар Мектић као кључну пропуст директору Вилићу, наводи што је дозволио да ложа са ВИП личностима буде дубоко у маси.

– Она је требало да буде смештена на обод догађаја у Поточарима, у односу на погреб и сахрану 136 страдалих – сматра министар безбедности БиХ. – Вилић никако није смео да пристане на предлог редитеља Хариса Пашовића, који је креирао сценографију скупа у Поточарима, да бина буде у маси. Зато Пашовић сада алиби налази да је то била само његова идеја, а да је на одговорним за безбедност било да му укажу на, евентуални, пропуст, и да је његово само било да направи сценографију.

Министар Мектић додаје да је ова груба грешка произвела и низ других.

– Чињеница је да нису обезбеђене ни довољне резервне снаге које би могле да се употребе у случају инцидента и заштите особе. Поготово је катастрофалан пропуст могао да буде то што Вилић, као шеф обезбеђења, није обезбедио не само резервни, него уопште адекватан коридор за евакуацију – износи Мектић детаље пропуста. – То свакако није била стаза од готово 60 метара дужине, која је на појединим местима, између разјарене масе износила свега 70 центиметара ширине. Отуда није ни чудо што се Вучић нашао у онако шиканирајућој ситуацији, односно опасности, из које се, уз изузетну храброст, пре свега његовог личног обезбеђења и припадника МУП РС, извукао пуком срећом.

Министар безбедности иронично каже да Вилић заслужује све похвале за обезбеђење папе, који је, према свим проценама, био безбедан приликом његове недавне посете БиХ, али да је у случају Вучић „пао“, иако се знало да је његова безбедност угрожена.
– Приоритетно питање треба да буде докле се стигло са идентификацијом особа које су угрозиле Вучића – каже Мектић. – Према расположивим информацијама у том нападу су учествовале криминално-хулиганске групе. Међу њима је и такозвана Антидејтонска група. У овим групама има и особа које су припадници радикалних вехабијских покрета. Неке хулиганске групе су дошле и из Србије и ми, уз помоћ српских служби, радимо на њиховој идентификацији. Укупно је до сада већ идентификовано двадесетак нападача. На потезу је тужилаштво БиХ.

pol-potocari-0823-Propusti-u-bezbednosti

ИЗВУКЛИ ГА „КЛИНТОНОВИМ ПУТЕМ“
– Премијер Вучић се избавио такозваним резервним коридором који је сковала тајна служба председника Америке. Под третманом и статусом доживотне заштите, у случају опасности, тим коридором би се, да је био у опасности, евакуисао бивши амерички председник Бил Клинтон – каже Мектић. – Стицајем околности срећа да је Вучић евакуисан управо тим коридором, јер питање је шта би се десило да је враћен назад у разјарену масу, кроз коју је већ био прошао. А, можда је на то неко управо и рачунао.
Извор: Новости.рс / Нинко ЂУРИЋ 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар