ПРИЈЕТЊА ПРЕМИЈЕРА ЦГ: Митрополиту Амфилохију савјетујем да не подстиче незадовољство и нереде

  • Премијер Црне Горе Душко Марковић упозорио је митрополита Амфилохија да не подстиче нереде у Црној Гори.

Премијер Црне Горе Душко Марковић оценио је данас да је необјашњиво да званична Србија није осудила покушај паљења црногорске заставе у Београду испред амбасаде Црне Горе током протеста групе незадовољних због усвајања Закона о слободи вероисповести.

„Још је зачуђујућа чињеница да министри у Влади Србије и неки њихови програмирани аналитичари неконтолисано вређају Црну Гору и њене институције“, казао је Марковић новинарима у Подгорици.

Министарство вањских послова Црне Горе је раније данас осудило „вандалске иступе“ који су се у претходна три дана десили испред амбасада Црне Горе у Србији, Словенији и Генералног конзулата у Сремским Карловцима.

Марковић је позвао мирополита црногорско-приморског Српске православне цркве у Црној Гори (СПЦ) Амфилохија да не подстиче нереде и незадовољство због усвајања Закона о слободи вероисповести.

„Митрополиту црногорско-приморском саветујем да не подстиче незадовољство и нереде, да је ово последња опомена у том смислу, јер Црна Гора и државне институције неће дозволити изазивање нереда, нападе на државне службенике, на полицију, угрожавање имовине и ограничавање права других грађана“, казао је Марковић.

Он је позвао свештенство СПЦ да се „врати у цркве и храмове, да позове вернике да служе и да бораве у храмовима, да их не позивају на пружање отпора властима у односу на Закон о слободи вероисповести“.

„Позивам свештенство Српске православне цркве у Црној Гори да се врате у цркве и храмове, да позову вернике да служе и да бораве у храмовима, да их не позивају на пружање отпора властима у односу на Закон о слободи вероисповести јер из цркава, храмова и њихових литургија излази на улице пројектују се нереди, напади на полицјске службенике, грађане и имовину. Позив за дијалог је отворен, а митрополиту саветујем да не подстиче незадовољство и нереде. Ово је последња опомена у том смислу“, поручио је Марковић.

Марковић је казао да Црна Гора и њене институције „неће дозволити изазивање нереда, нападе на државне службенике, полицију, угрожавање државне имовине и ограничавања права других“.

„Поручујем грађанима, имајте стрпљења. Црна Гора је европска држава 21. века. Овде неће бити никаквог сукоба. Овде није никоме тесно – ни Србима, ни Црногорцима ни Албанцима, ни Муслиманима – Бошњацима, ни Хрватима ни било коме другом. Црна Гора је дом за све. Али у Црној Гори ће се поштовати црногорски закони, а не нечији други. Не брините за своју безбедност. Држава је ту да штити вашу сигурност и сигурност ваших породица“, казао је он.

Скупштина Црне Горе усвојила је у петак Закон о слободи вероисповести, који је подигао тензије у Црној Гори и изазвао различите реакције у региону, а Митрополија СПЦ оштро је против закон, сматра га антиуставним, антицрквеним и дискриминаторским“ и тражи од власти у Црној Гори дијалог о његовој примени.

Свештенство СПЦ готово свакодневно се окупља у црквама у Црној Гори на молитвама и литургијама, а у вечерњим сатима противници закона организују блокаде саобраћаја и протестне шетње широм земље.

Током тих окупљања било је инцидената. У Подгорици је синоћ испред храма полиција употребила сузавац, док су исте вечери на путу ка аеродрому каменована и лакше повређена четири полицајца током интервенције због блокаде саобраћаја коју су организовали демонстранти.

Извор: Б92

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Мики Reply

    Последња опомена пред шта?…Kоме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом.

Оставите коментар