Градоначелници Београда и Требиња о унапређењу сарадње

  • Градоначелници Београда и Требиња Зоран Радојичић и Мирко Ћурић разговарали су данас у српској пријестоници о унапређењу сарадње два града у области туризма, филмске индустрије, урбанизма и преношењу добрих искустава у овим областима, уз оцјену да два града и њихови грађани имају много заједничког.

На састанку је било ријечи о размјени туриста, о заједничкој понуди дестинација свјетским филмским компанијама за снимање филмова, као и примјени београдског система „соколовог ока“ против бахатог паркирања у Требињу.

Радојичић је новинарима рекао да је на састанку усаглашено да ова два братска града и народ у њима имају много заједничког и да се сарадња може додатно унаприједити.

Према његовим ријечима, сагласили су се да сјајан однос предсједника Србије Александра Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика даје додатни импулс и олакшава унапређење сарадње и на локалном нивоу.

„Имали смо сјајан разговор. Мени као градоначелнику Београда је велико задовољство и част да било ком граду где живе Срби можемо да понудимо наша искуства, да са њима разговарамо и да пренесемо оно што смо добро урадили на нашу фамилију, земљаке и пријатеље“, истакао је Радојичић.

Он је навео да је на састанку било ријечи о томе како да туристе који дођу у Требиње усмјере ка Београду и обрнуто – да београдски туристи буду упућени или према Вишеграду или према Требињу.

С обзиром на то да је филмска индустрија веома оријентисана и према Требињу и према Београду, те да многе свјетске компаније желе да снимају и већ снимају филмове у једном или другом граду, Радојичић је рекао да је једна од идеја да и у том сегменту остваре сарадњу, да заједно понуде неку од услуга или дестинација.

Радојичић је навео да је било ријечи и о даљем урбанистичком развоју два града, о преношењу искустава, поготово што Требиње у овом тренутку има изузетно значајне пројекте као што су изградња духовног центра и сређивање ријечног корита око старог града, чиме ће повећати туристичку понуди и уљепшати град, а ту је и будући аеродром.

С друге стране, рекао је Радојичић, велики број станова у овом тренутку се гради у Требињу, па су на састанку размијењена и искуства у планском развијању два града.

Он је напоменуо да је на састанку било ријечи и о проблему са паркинг-мјестима у оба града, као и о томе како да се искуства Београда са комуналном полицијом и паркинг-сервисом примијене и у Требињу.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар