Делегација из братског Требиња у Зрењанину: Његовање вишедеценијске сарадње

  1. Делегација из братског града Требиња у Републици Српској присуствоваће сутрашњем обележавању јубилеја колонизације и досељавања становништва из Херцеговине у Банат, а данас је у Градској кући пријем за њихове представнике приредио и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

    GradonacelnikTrebinja_04-03-2016_2

Пријему су присуствовали градоначелник Требиња Славко Вучуревић и одборник у тамошњој Скупштини Зоран Анђушић, а уз градоначелника Јањића, с Требињцима је разговарао и народни посланик у Скупштини Републике Србије Мирко Kрлић.

Градоначелник Требиња констатује да се односи два пријатељска града развијају у правом правцу, као и да се сарадњи Требиња и Зрењанина придружују и неке друге средине.

“Ми смо прекјуче у Нишу формирали заједницу пријатеља општине Требиње, тако да се нашем братском граду Зрењанину прикључило још неколико општина из Србије и то је први пут да се на један институционалан начин повезују наше општине. Захваљујем се градоначелнику Јањићу на позиву за присуство сутрашњој свечаности. Велики број Херцеговаца се населио у овом крају и то је прилика за обележавање годишњице, али и разговоре о ономе што следи, пуној привредној сарадњи, на којој почива и све остало“, казао је Вучуревић и додао да значајни потенцијали Требиња и Херцеговине леже у области туризма, те да треба очекивати и већу сарадњу туристичких организација са оба подручја.

„Требиње и Источна Херцеговина у последње три године бележе значајан пораст туристичке посећености и то јесте нова туристичка дестинација, на којој је лоцирано више од 70 одсто укупног културно-историјског наслеђа Републике Српске“, истиче Вучуревић.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић наглашава да се Требињци овде и не могу назвати гостима, јер је пуно тога заједничког и сваки сусрет користи се и да би се разговарало о новим могућностима сарадње.

„И наш данашњи сусрет ишао је у том правцу, наше агенције имају аранжмане за Требиње, али је било речи и о томе да екскурзије из Требиња и Републике Српске дођу у Србију и Зрењанин, јер мислимо да и ми имамо шта да понудимо, а наравно, као још један виши степен сарадње, је да покушамо да увежемо наше привреднике да нађу свој интерес“, оценио је Јањић разговоре с представницима Требиња.

Академија посвећена 70. годишњици колонизације и досељавања са простора Босне и Херцеговине у Банат биће одржана сутра у 17.30 часова у Народном позоришту „Тоша Јовановић“, уз учешће наших еминентних глумаца, историчара, књижевника и хорски наступ Српског хора „Свети Серафим Саровски“.

Након Академије, у хотелу „Војводина“ од 20 часова почиње саборно сијело и дружење званица и гостију.

Извор: Зрењанин.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар