Голић: Ако Хрватска хоће реципрочне мјере, одлагаћемо и ми радиоактивни отпад код Дубровника

  •  Уколико не добијемо обавијест о студији утицаја на животну средину коју Република Хрватска треба да уради, сљедећи корак је арбитража, а крајњи корак је међународни суд.

 

Рекла је ово данас Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, након састанка са делегацијом општине Нови Град, на којем је разговарано о најновијим потезима надлежних институција Хрватске у вези с изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у близини бх. границе.

Министарка је нагласила да институције Хрватске већ дуже вријеме игноришу став и мишљење институција РС, али и БиХ и на упите не одговарају.

Истакла је да су сада сви у РС, али и у ФБиХ, забринути због могуће градње овог радиоактивног одлагалишта, јер је ријеч о 230.000 становника који живе само у сливу ријеке Уне.

„Стручњаци из бивше Југославије, али и хрватски стручњаци су у својим документима нагласили да је Трговска гора мјесто које је трусно, водени токови су испреплетени на самом локалитету, а вода се улијева у ријеку Уну“, истакла је Голићева.

Додала је да је Министарство одмах упутило допис и апел властима Хрватске, у којем тражи истину и инфомацију о ономе што пишу портали. Подсјећамо, прво су хрватски медији објавили протеклих дана да се већ у Двору предузимају одређени кораци око касарне и у вези с одлагалиштем.

„Имамо и ми проблем с радиоактивним отпадом и ако Хрватска сматра да треба наш народ тровати онда ћемо и ми изнад Дубровника направити складиште, ако ћемо уводити те мјере. То није начин рјешавања пролема и немају право да уништавају живот на другој страни ријеке Уне како би они добили бенефите од неких асоцијација“, истакла је Голићева.

Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, рекао је да су за Нови Град ова рјешења и идеје о одлагалишту Хрватске неприхватљиви, те истакао да је оно што је најтеже у свему овоме то што Хрватска игнорише уопште постојање грађана ове општине и свих осталих који су у том ризичном подручју.

Нагласио је да сматрају да сама изградња одлагалишта није крај и да је сљедеће што ће се десити на том мјесту евентуално изградња нукеларке.

www.nezavisne.com

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар