Гацко: Промоција књиге „Херцеговци- Српски ратни добровољци у ратовима Црне Горе и Србије 1912-1918”

  • Синоћ је у Парохијском дому у Гацку, одржана промоција књиге „„Херцеговци Српски ратни добровољци у ратовима Црне Горе и Србије 1912-1918”.

11

На самом почетку, све присутне је поздравио предсједник СПКД „Просвјета“ из Гацка, Радомир Вучковић, који је најавио госте говорнике, а етно пјесмом, у извођењу млађане Михаиле Радмиловић, ово вече је добило и умјетничку ноту.

12

Први се обратио Проф. др Радослав Милошевић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца, из Требиња. У овој монографији, удружење је сачинило списак 4336 ратних добровољаца са простора срезова Херцеговине.

 

„Према статистичким подацима у књизи, из срезова Источне Херцеговине, ратних добровољаца је највише било из Гацка, око 907 добровољаца. Ови подаци треба да служе на част Гачанима, чији су се преци одазивали у добровољце и показали своје чојство и јунаштво“, рекао је Милошевић.

13

Публици се обратио и мр Рајко Танасијевић, указујући на важност свих потомака ратних добровољаца, који су учествовали у састављању грађе за ову књигу. „Ми се овде нисмо окупили да бисмо се промовисали, већ да бисмо указали на предности и недостатке у књизи. Све недостатке прихватамо и ми и ви, јер ову монографију нису написали појединци већ српски народ“, додао је Танасијевић.

14

Звуци древног инструмента, гусала, са гудалом у рукама гуслара Николе Копривице, употпунили су сјелокупну атмосферу.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар