Борци против изборног запошљавања

  • Запошљавање бораца мора бити сталан и приоритетан задатак друштва – а не питање које ће се, зарад добијања изборних гласова, покретати само од једне до друге изборне године.

bors2

Ово је данас закључено на састанку предсједника Борачке организације РС Миломира Савчића са представницима требињског, билећког и љубињског одбора БОРС-а, те локалних власти и привреде југа Херцеговине, који је на тему запошљавања бораца јутрос одржан у Требињу.
„Сви смо се сложили да политику треба избацити из ове проблематике, односно да смо против такозваног изборног запошљавања – а у сврху добијања гласова. Брига о борцима треба да буде стални и приоритетни задатак, чиме ћемо показати и друштвену одговорност према овим категоријама“, рекао је Савчић новинарима након састанка.
Он је рекао да се проблем незапослености бораца мора рјешавати на три нивоа: локалних, републичких власти и привреде, те да је на састанку закључено да постоји потреба за израдом социјалне карте незапослених бораца, како би се у приоритету за запошљавање нашли саборци из породица у којима нема запослених чланова.
Савчић је рекао да је представнике бораца у Херцеговини информисао о Акционом плану Владе РС за запошљавање борачких категорија за шта је у буџету планирано 15 милиона КМ, те да је на састанку преовладало мишљење како би та средства требало другачије усмјерити: у већем обиму за субвенционисање запошљавања у привреду, а на уштрб планираних средстава за самозапошљавање.

„Зато што самозапошљавање не даје резултате. Врло мали број људи је оспособљен и у могућности да тим средствима обезбиједи неку трајну дјелатност, од које би могао да живи. То траје годину или годину и по дана, чак и краће, па се људи опет враћају на биро, а не мали износ тих средстава буде буквално бачен“, рекао је Савчић.
Коментаришући кашњења у исплати борачких накнада Савчић је рекао да разумије тешку финансијску ситуацију у којој се налази Република Српска, али да су борци огорчени и не могу да прихвате то што су њихове накнаде – посљедње у низу исплата.
У Требињу 450 незапослених бораца, а 186 из социјално угрожених породица
Предсједник Регионалног одбора БОРС-а у Херцеговини Светозар Аћимовић рекао је да је у Требињу од укупно 6.000 категорисаних бораца њих више од 450 још без запослења, од чега је 186 из породица у којима нико не ради.
Аћимовић је изразио задовољство што су представници локалних власти и привреде југа Херцоговине „показали велику заинтересованост за рјешавање проблема незапослености борачких категорија“, али и поновио – да политици није мјесто у овој проблематици.
„Данас смо овдје јасно рекли да Борачка организације не жели и неће дозволити да неко на њој гради политичке поене. Оно што желимо је да се обезбиједи посао, другим ријечима живот, нашим саборцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца“, рекао је Аћимовић.
Предсједник БОРС-а Милимир Савчић одржаће данас састанак и у Гацку са представницима локалних борачких организација, општинских управа и привреде сјеверне Херцеговине.

Извор: Радио Требиње/ Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар