ШЕСТО ВЕЧЕ СРБА КОЊИЧАНА У СРБИЈИ: Апел за довршетак градње парохијског дома у Брадини (ФОТО)

  • Дан уочи великог хришћанског празника Свете Петке, у ресторану хотела Нови Сад у истоименом граду, након године паузе, по шести пут су се окупили Срби из Коњица, који су се подсјетили родног града у коме данас живи тек 260 Срба.

Након химне Боже правде, др Миодраг Манигода казивао је стихове пјесме о Коњицу аутора Нова Кртолице, једног од оснивача Удружења Срба из Коњица, који је са још једним од оснивача Чедом Манигодом, у периоду између два сабора, отишао у вјечност.

Присутни свештеници Лазар Манигода, Ратко Савић и парох коњички Милан Бужанин у молитвама поменули су њихова имена, као и свих осталих пријатеља удружења, који су у задње двије године напустили овај свијет, закључујући листу са недавно преминулим академиком Љубомиром Зуковићем и пјесником Божидаром Глоговцем.

Да ће лик и дјело омиљеног пјесника и филозофа дуго остати међу Херцеговцима потврдио је и овај скуп, јер је на видео биму приказана поема “Србија”.

Као и претходник година, скуп је поздравио Милорад Мишо Лазаревић, домаћин вечери и предсједник удружења Срба из Коњица и њихових потомака и пријатеља у дијаспори. Он је у свом говору подсјетио на велика страдања Срба Коњичана.

– Данашње и будуће генерације расуте по читавом свијету не смију да забораве шта се све дешавало српском народу коњичког краја кроз историју, јер биолошки за неколико година у нашем крају више нас неће бити. Ми можемо опростити, али заборавити не смијемо никако – поручио је Лазаревић који је подсјетио да је ово удружење формирано 2013. године са жељом да се завичај сачува и учврсте везе Коњичана са црквом и матицом.

– Добрим дијелом ове циљеве смо остварили, обилазимо наш завичај у вријеме вјерских празника и богослужења. Доласком свештеника Милана Бужанина на чело наше парохије у задњих 10 година отпочела је обнова свега што је ратом уништено. Захваљујући њему и помоћи вјерног народа обновљене су наше цркве, капеле, гробља, подигнута разна обиљежја. Наше удружење је у свему томе активно учествовало и дало велики допринос, тако да данас заједно можемо бити срећни и поносни – рекао је Лазаревић посебно поздрављајући оца Милана.

Лазаревић је подсјетио и на недавно обновљену и освештану цркву Светог Петра и Павла у селу Борци којa је посвећена страдалој браћи Петру и Павлу Голубовићу. Они су заједно са родитељима у јулу 1992. године страдали од стране припадника тзв. Армије БиХ.

Лазаревић је позвао земљаке да помогну у новом пројекту, а то је градња парохијског дома цркве у Брадини.

Поздраве херцеговачког владике Димитрија и земљака из Коњица пренио је свештеник Милан Бужанин. Он је истакао да у његовој парохији данас живи 260 Срба.

– Драго ми је да се састајемо у Новом Саду, као и у Требињу и осталим мјестима, али ипак најљепша су дружења у Коњицу крај наших лијепих цркава у Брадини, Челебићима, Борцима, у Коњицу, Јабланици, Бијелој, Блацама…

Отац Милан је рекао да ће обновљена црква Светог Петра и Павла у Борцима бити централно мјесто окупљања.

– Наредни велики пројекат на коме радимо је обнова цркве и капеле у Рибарима, али тренутно је најзначајнија изградња парохијског дома у Брадини. Овај објекат је захваљујући помоћи добрих људи из цијелог свијета скоро завршен, а у организацији много је помогао Мићо Куљанин – рекао је отац Милан и поздравио присутног Драгана Ђокића као највећег појединачног донатора.

Отац Милан је рекао да је Влада РС подржала његову идеју да се у Брадини, Борцима, Челебићима и Коњицу направе четири меморијална објекта која ће подсјећати на српско страдање.

– Не смијемо заборавити да су људи настрадали у Блацама, које због тешке приступачности некад заборављамо – поручио је отац Милан благословећи окупљене.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта подсјетио је да су у претходним ратовима Срби из Коњица, као и многи други прекодрински Срби, доживјели страдања библијских размјера.

– Удружење Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори на челу са предсједником Мишом Лазаревићем и сарадницима може да буде примјер много већим и бројнијим удружењима како се завичајност доказује на дјелима. Помажући обнову цркава Срби из Коњица чувају српско име и свој завичај – рекао је Линта који је изразио жељу да се у Србији формира министарство које би систематски помагало Србе у региону, као и да се изгради Меморијални центар који би био посвећен свим српским жртвама геноцида у злочиначкој НДХ.

У име братског Удружења Срба Коњичана у РС окупљенима се обратио и народни посланик скупштине РС Зоран Пологош. Он је позвао све Коњичане у Србији да помогну рад овог удружења, јер без матичне општине, управо су овакви скупови једини начин да се родни крај не препусти забораву.

Пологош је подсјетио на активности Удружење Коњичана из Републике Српске који већ пету годину у континуитету на разне начине помаже завичај.

– Стигли смо и да уручимо захвалнице љекарима из Ниша који су основали прву ратну болницу на подручју српске општине Коњиц у Борачком језеру, а одржали смо и 8. хуманитарно вече Коњичана у Требињу – рекао је Пологош и подсјетио да је почело суђење за ратне злочине у Коњицу почињене над Србима.

– Бићемо присутни на суђењима и пружити сваку врсту помоћи свједоцима савјетодавну, правну, финансијску, обезбјеђење, превоз… Тражићемо и помоћ Срба из дијаспоре, јер је то борба свих нас у борби која ће да докаже да су и Срби жртве овог рата – рекао је Пологош. Он је позвао окупљене земљаке да уколико им је потребна нека помоћ да се слободно обрате и Удружењу Коњичана у РС.

– Наредна година је изборна и имамо велику прилику да изаберемо српског одборника у Коњицу. Он би био од велике помоћи свима нама, а посебно оцу Милану, а за то је неопходна јединствена подршка свих Срба Коњичана гдје год се налазили – поручио је Пологош.

Он је позвао све земљаке да се у што већем броју окупе на празник и славу Светог Василија Великог у Коњицу 14. јануара када ће се подијелити пакетићи за сву српску дјецу у Коњицу и Јабланици.

– То је дан Срба из Коњица и важно је да свака породица прилогом помогне рад наше коњичке парохије како би опстала. Желим да се што чешће окупљамо, да то наставе и наши потомци и да никад не заборавимо ко смо, шта смо и одакле смо – закључио је Пологош.
.

Госте је поздравио и академик РС проф. др Милован Пецељ који је своју професионалну каријеру започео у Коњицу.

У програмском дијелу гости су били одушевљени наступом дјечјег народног оркестра КУД „Светозар Марковић“ из Новог Сада који су чинили Војин Лазаревић (кларинет), Саша Змијанац (хармоника), Урош Кнежевић, Лука Лазаревић (гитаре) и Катарина Поповић (вокал).


Првакиња Србије Тара Лабан је присутне одушевила својим програмом на виолини.

Дух традиције донио је Војин Радојичић пјевајући уз гусле и свирајући фрулу.

У забавном дијелу програма је бриљирао Богољуб Бошковић са својим Боле бендом из Гајдобре.

Програм је водио увијек надахнути водитељ Миливоје Бештић који је присутне позвао да се и у петак 1. новембра 2019. године окупе на новом скупу Херцеговаца када ће бити уприличен 1. Сабор херцеговачке омладине.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Шесто вече Срба Коњичана у Србији: Апел за довршетак градње парохијског дома у Брадини

Оставите коментар