Невесињски сточари забринути због појаве плавог језика

  • Поводом појаве вируса плавог језика у појединим невесињским селима данас је начелник општине Момчило Шиљеговић одржао састанак са представницима сточара, ветеринарских служби и надлежног општинског одјељеља.

plavi-jezik-1

Констатовано је да се ова болест која напада преживаре по први пут појављује у невесињској општини и да је код појединих сточара направила велику штету. Обољела стока за сада је регистрована у селима Дрежањ, Грабовица, Слато, Лукавац, Биоград и Крекови. Сточари из Дрежња тврде да је у овој мјесној заједници већ заражено 250 и угинуло преко 80 оваца.
Ветеринар Зоран Дамјанац каже да болест преносе инсекти, најчешће комарци, а утврђује се прегледом и лабораторијском анализом крви животиње.
– Пошто се ради о вирусном обољењу не постоји терапија која са сигурношћу може излијечити болест, па је вакцинација најбоље рјешење – наглашава Дамјанац. Подсјећа да се болест плавог језика не преноси на људе.
Дамјанац очекује да ће доласком хладнијих дана и ширење вируса бити спорије, али упозорава да се до наредне сезоне испаше морају предузети мјере имунизације животиња.
Ветеринарски инспектор Небојша Бјелица каже да је о свему обавијештено надлежно министарство које је најавило систематска рјешења. С друге стране, сточари су забринути и очекују хитне мјере надлежних служби.
Начелник општине Момчило Шиљеговић предложио је да се формира комисија која би утврдила тренутно стање на угроженим подручјима. Сматра да би ребалансом буџета сточарима требало обезбиједити средства бар за надокнаду трошкова лијечења животиња.
Канцеларија за ветеринарство БиХ јуче је донијела Одлуку о одређивању зараженог и угроженог подручја због појаве болести плавог језика у општинама Фоча, Невесиње, Мостар, Горажде, Пале, Соколац и Столац. Према овој Одлуци надлежни ветеринарски инспектори ће дефинисати границе зараженог подручја на којем ће се проводити мјере према Правилнику о мјерама за контролу и искорјењивање болести.

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар