Духовна ризница Бранка Ћопића: Требињски омаж заборављеном великану

  • Фондација „Бранко Ћопић“ из Бањалуке, пишчева родна општина Крупа на Уни, у сарадњи са требињским Културним центром, приредили су вечерас у Требињу „Ћопићево вече: духовна ризница Бранка Ћопића“.

copic1

На вечери посвећеној стваралаштву великог писца, поводом стогодишњице његовог рођења, указано је на значај и литерарну вриједност Ћопићеве прозе, али и упозорено на пропуст – да Ћопић данас не ужива онај статус међу нашим књижевним великанима који је дјелом заслужио.
„Стоји приговор да је Бранко данас скрајнут. Никако чудо није што је то тако јер је у многим нашим главама остала представа да је Ћопић режимски, партизански писац и комуниста, иако је, знамо, Бранко имао тешка искушења и горке соли је осјетио у вријеме комунизма због својих сатиричних и ‘јеретичких’ прича“, истакао је Светозар Личина, предсједник Фондације „Бранко Ћопић“ из Бањалуке.
Он је додао да је дјело Бранка Ћопића срећом и даље дио школске лектире и наставних програма, те како је увјерен да су резерве према писцу и данас омиљених књига, попут„Баште шљезове боје“ и „Доживљаја Николетине Бурсаћа“, изазване идеолошким предрасудама „само привремена осека“, особена за све народе склоне забораву.

„Он је још за живота себи подигао споменик од свог великог литерарног дјела и данас је жив – прије свега међу публиком. А Бранко није за свакога. Он је само за оне читаоце који га разумију и воле“, истакао је Личина.
Предсједница Удружења књижевника РС Јованка Стоичиновић-Николић, као посебну литерарну вриједност Ћопићевог дјела, издвојила је препознатљиви ћопићевски хумор, који од почетка до краја прожима његов књижевни опус.
„Тај хумор је другачији од онога код других писаца. Назвала бих га чистотом духа, коју смо изгубили: Бранко нас засмије на тако лијеп начин и без ироније, што је посебно у данашњим временима заиста вриједност за поштовање“, истакла је Стоичиновић-Николићева.
Она је додала да ће књижевници Српске, уз подршку ресорног министарства, поводом великог јубилеја – стогодишњице од рођења великана из Хашана – приредити вечери посвећене Ћопићевом дјелу у више од 20 градова Републике Српске, са централном академијом у пишчевом родном Грмечу.
У програму „Ћопићеве вечери“ у Требињу учествовали су и књижевници Ранко Павловић и Радослав Милошевић, те начелник пишчеве родне општине Крупа на Уни Гојко Кличковић.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар